Post

Διαδικασία εκπόνησης ενεργειακής επιθεώρησης με την εφαρμογή Energy Certificate CAD 1.31

1.    Ξεκινάω από το buildingcert.gr και δημιουργώ μια νέα επιθεώρηση. Συμπληρώνω με προσοχή τον λόγο έκδοσης πιστοποιητικού.

Πότε μια επιθεώρηση γίνεται στο buildingcert.gr με την έκδοση 1.29;

Οι επιθεωρήσεις οι οποίες:

        α1. φτιάχνονται ως 2η επιθεώρηση του "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον"  ή άλλου παρόμοιου προγράμματος που έχει ήδη τρέξει (όχι δηλ. του "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ") ΚΑΙ

        α2. Η 1η επιθεώρηση είχε ήδη γίνει πριν τις 27/11 (10:00) που ξεκίνησε η νέα έκδοση του buildingcert.gr.

Αυτές οι επιθεωρήσεις, γίνονται με την ίδια έκδοση του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ που έγινε και η 1η επιθεώρηση, για να είναι συγκρίσιμες με αυτήν, εν προκειμένω με την έκδοση 1.29.

Επίσης γι' αυτές ΔΕΝ ισχύει ο αναθεωρημένος ΚΕΝΑΚ ούτε οι αντίστοιχες ΤΟΤΕΕ και το έντυπο του ΠΕΑ είναι το παλιό (αφού το νέο περιέχει πεδία που η 1.29 δεν υπολογίζει).

Κατά συνέπεια σε αυτές το xml που παράγεται από το buildingcert.gr ακολουθεί τις συμβάσεις των παλιών εκδόσεων του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, χρησιμοποιούμε την έκδοση 1.31.

2.    Επιλέγω το τύπο του κτιρίου (σε σχέση με την/τις πολεοδομική/ές άδεια/ες):

Για παράδειγμα, για μια νέα οικοδομή που μελετήθηκε με τον αρχικό ΚΕΝΑΚ επιλέγω Νέο (με εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ) , προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα σωστά πεδία (θερμογέφυρες) και αντίστοιχα να «προσαρμοστεί» το πρόγραμμα στην επιλεγμένη περίοδο. 

3.    Συμπληρώνω με ακρίβεια τα υπόλοιπα στοιχεία και επιπροσθέτως το Ιστορικό κατασκευής.

Προσοχή! Στο τμήμα αυτό καταχωρούνται πληροφορίες που αφορούν τον χρόνο κατασκευής και από αυτή τη πληροφορία (πιθανόν) τεκμαίρεται συμπληρωματικά η περίοδος εφαρμογής κάποιου κανονισμού και η ημερομηνία έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Όταν ολοκληρώσω με τα παραπάνω ζητάω Δημιουργία Αρχείου XML για εισαγωγή στο λογισμικό της επιθεώρησης. Αποθηκεύω το αρχείο στον υπολογιστή μου.

4.    Ξεκινάω μια νέα μελέτη με την εφαρμογή Energy Certificate CAD 1.31.

5.    Μεταβαίνω στην καρτέλα Στοιχεία έργου και ζητάω Εισαγωγή αρχείου από buildingcert.gr. Επιλέγω το αρχείο που κατέβασα στον υπολογιστή μου. Εμφανίζεται ο οδηγός εισαγωγής της εφαρμογής Energy Certificate CAD 1.31.

6.    Αναμορφώνω - αν χρειάζεται - τις πληροφορίες που αντλήθηκαν από το αρχείο xml.

Επιλογή περιόδου εφαρμογής

Σε ότι αφορά την επιλογή περιόδου αυτή τεκμαίρεται με τον εξής κανόνα:

Με βάση τον τύπο του κτηρίου, επιλέγεται και η αντίστοιχη περίοδος. Σε περίπτωση που το κτίριο ανήκει στην κατηγορία Παλιό, η περίοδος τεκμαίρεται ανάλογα με το χρόνο κατασκευής ή το χρόνο έκδοσης οικοδομικής άδειας. Το έτος κατασκευής ή έκδοσης της οικοδομικής άδειας, αναζητείται έμμεσα στο Ιστορικό κατασκευής!

Για παράδειγμα, εφόσον το έτος κατασκευής είναι 1975 ΚΑΙ συγχρόνως, το έργο ανήκει στην κατηγορία Παλιό, η περίοδος εφαρμογής τεκμαίρεται ότι είναι Πριν το 1980, ανυπαρξία κανόνων.

Ο χρήστης μπορεί να αλλάξει αν απαιτείται την επιλογή της εφαρμογής.

7.    Έπειτα από αυτά, ξεκινάω την καθ’ εαυτή επεξεργασία της επιθεώρησης (κέλυφος, συστήματα)

8.    Κατασκευάζω τα σενάρια βελτίωσης. Επιλύω την μελέτη με τα σενάρια. 

9.    Εξαγωγή από την εφαρμογή Energy Certificate CAD 1.31 σε xml (με σενάρια)  με την εντολή Αρχείο > Αποθήκευση > Εξαγωγή xml με σενάρια.

Αποστολή αρχείου

Το αρχείο αυτό μπορεί να αποσταλεί στο buildingcert.gr ως έχει. Συστήνεται ωστόσο να γίνεται έλεγχος και επαλήθευση των αποτελεσμάτων με την εφαρμογή ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ 1.31.

10.   Άνοιγμα του αρχείου που μόλις εξαγάγατε από την εφαρμογή Energy Certificate CAD 1.31 με την έκδοση ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ 1.31

11.   Οπτικός έλεγχος συμπλήρωσης (έλεγχος για μηδενικές τιμές, παραλήψεις κλπ.). Έλεγχος ότι δεν υπάρχουν σφάλματα και ότι τα αποτελέσματα είναι ίδια. 

12.   Εξαγωγή του αρχείου προς υποβολή από το ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ 1.31 με την εντολή Αρχείο > Αρχείο προς υποβολή .

13.   Υποβολή στο σύστημα buildingcert.gr

14.   Τελικός έλεγχος ότι τα αποτελέσματα παραμένουν τα ίδια. Εάν δεν είναι ίδια σημαίνει ότι κάποιο από τα παραπάνω βήματα δεν εκτελέσθηκε σωστά.

Αφήστε το μήνυμά σας.

Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης. Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.