Post

Εξοικονομώ II: Παράδειγμα διαμερίσματος πολυκατοικίας

Παράδειγμα για μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας

Έναρξη προγράμματος

Δημιουργία μελέτης

Δημιουργείτε μια Νέα μελέτη ή μια Νέα μελέτη έργου με τα βασικά στοιχεία του έργου συμπληρωμένα.

Αρχική

Στοιχεία έργου

Συμπληρώνετε τη διεύθυνση του έργου

Μηχανικοί

Συμπληρώνετε τα στοιχεία του ενεργειακού επιθεωρητή (Αριθμός Μητρώου, ΑΦΜ κ.ά.).

Γενικά στοιχεία

Συμπληρώνετε:

  • Τον τύπο του έργου (πχ Μονοκατοικία).
  • Την τράπεζα που συνεργάζεται ο ιδιοκτήτης (ανεξάρτητα αν θα αιτηθεί δανείου)
  • Εάν υπάρχει οικοδομική άδεια ή άλλο παρεμφερές στοιχείο.

Ιδιοκτήτες

Εισάγετε τον ιδιοκτήτη και τους συγκύριους.
Συμπληρώνετε για κάθε ιδιοκτήτη (ή συγκύριο) την οικ. κατάσταση (έγγαμος/άγαμος), το ατομικό εισόδημα,  το οικογενειακό εισόδημα, και τον αριθμό τέκνων.

Ιδιοκτησίες

Δημιουργείτε μια ιδιοκτησία. Οι ιδιοκτήτες της ιδιοκτησίας συμπληρώνονται αυτόματα (αλλιώς επιλέγετε τους ιδιοκτήτες από την εντολή Δημιουργία).
Συμπληρώνετε την επιφάνεια της ιδιοκτησίας (προαιρετικά ως ποσοστό κοινοχρήστων 100%)

Προμηθευτές

Δημιουργείτε τουλάχιστον ένα προμηθευτή ή ανάδοχο, για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα των προσφορών. Η επιλογή προμηθευτή ή αναδόχου δεν είναι δεσμευτική.

Εξοικονομώ

Στοιχεία Εξοικονομώ ΙΙ

Επιλέγετε την εισοδηματική κατηγορία.

Ενεργειακή επιθεώρηση

Μεταβαίνετε στην καρτέλα Ενεργειακή επιθεώρηση.

  • Συμπληρώνετε τον Α/Α του Α’ ΠΕΑ.
  • Επιλέγετε τον επιθεωρητή που διενήργησε την  επιθεώρηση.

Μεταβαίνετε στην καρτέλα Ενεργειακά στοιχεία.

  • Εισάγετε το αρχείο xml της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης. Το αρχείο πρέπει να είναι επιλύσιμο, και να περιέχει σενάρια. Λαμβάνεται υπόψη μόνο το 1ο μόνο σενάριο.
    Εάν το αρχείο δεν επιλύεται ή δεν έχετε διαθέσιμο το αρχείο, εισάγετε την ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.

Μεταβαίνετε στην καρτέλα Ειδικά στοιχεία.

  • Συμπληρώνετε - όπου απαιτείται - στοιχεία από την ενεργειακή επιθεώρηση σε σχέση με τις προτάσεις παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Αμοιβές

Συμπληρώνετε τις συμφωνηθείσες αμοιβές όπου απαιτείται.

Πρόταση

Κάθε πρόταση αποτελείται από τέσσερα Πι: Παρεμβάσεις, Προμέτρηση, Προσφορές, Προϋπολογισμός

Παρεμβάσεις

Στην πρώτη καρτέλα ορίζετε τις παρεμβάσεις της πρότασης.
Δημιουργείτε παρεμβάσεις με την εντολή Δημιουργία. Από τον κατάλογο επιλέγετε μια ή περισσότερες παρεμβάσεις, προσέχοντας κάθε φορά να βρίσκεστε στη σωστή υποκατηγορία.
Στο παράδειγμά μας επιλέγουμε την παρέμβαση (πχ «1.Α1.i-001») η οποία ανήκει στην υποκατηγορία δαπάνης «1.Α1.i». Από την υποκατηγορία δαπάνης αντλούνται τα επιλέξιμα όρια ανά δαπάνη.
πχ «Συρόμενο πλαίσιο αλουμινίου με υαλοπίνακα - Παράθυρο 2≤U<3,2».

Σημείωση: Ο κατάλογος των παρεμβάσεων αντλείται από τη βιβλιοθήκη μελέτης.

Εάν θέλετε τροποποιείτε τον αρχικό τίτλο της επέμβασης.
Στη συνέχεια ανοίγετε τις λεπτομέρειες της παρέμβασης όπου υπάρχουν 4 επιμέρους ταμπέλες:
Πρότυπο κείμενο: Απεικονίζεται το άρθρο όπως βρίσκεται στη βιβλιοθήκη, με ή χωρίς πεδία. Τα πεδία (παράμετροι) απεικονίζονται μέσα σε αγκύλες {} πχ «{ΠΟΣΟΤΗΤΑ}».
Τιμές: Εμφανίζονται οι παράμετροι του επιλεγμένου άρθρου, όπου μπορείτε να συμπληρώσετε τις τιμές. Οι τιμές αφορούν αποκλειστικά την επιλεγμένη παρέμβαση,
Πχ Ποσότητα = 5,68
Παρέμβαση: Απεικονίζεται το τελικό κείμενο του άρθρου, αφού αντικατασταθούν όλα τα πεδία με τις τιμές που δώσατε.
Παρατηρήσεις: Συμπληρώνετε άλλες πληροφορίες για δική σας χρήση. Οι παρατηρήσεις δεν χρησιμοποιούνται στα έντυπα.

Προμέτρηση

Στην δεύτερη καρτέλα προσδιορίζετε τις ποσότητες για κάθε μια από τις παρεμβάσεις της πρότασης. Η προμέτρηση συνδέεται πάντα με μια ιδιοκτησία. Σε περίπτωση πολυκατοικίας μπορεί να αφορά και κοινόχρηστους χώρους
Για να δημιουργήσετε τις γραμμές προμέτρησης ,χρησιμοποιείτε την εντολή Αυτόματη συμπλήρωση προμετρήσεων. Το πρόγραμμα δημιουργεί τις κατάλληλες δαπάνες ανά παρέμβαση και συμπληρώνει αυτόματα τον ιδιοκτήτη.
Σημείωση: Αν στη περιγραφή της παρέμβασης στο προηγούμενο βήμα έχετε ενημερώσει το πεδίο «{ΠΟΣΟΤΗΤΑ}», το πρόγραμμα αυτόματα θα μεταφέρει τη ποσότητα στην αντίστοιχη γραμμή προμέτρησης!

Προσφορές

Στην τρίτη καρτέλα προσδιορίζετε τις τιμές με βάση τις προσφορές για κάθε μια από τις παρεμβάσεις της πρότασης.
Για να δημιουργήσετε τις γραμμές προσφορών χρησιμοποιείτε την εντολή Αυτόματη συμπλήρωση προσφορών. Το πρόγραμμα δημιουργεί τις κατάλληλες γραμμές προσφορών ανά δαπάνη παρέμβασης και συμπληρώνει την τιμή μονάδας, λαμβάνοντας αυτόματα το ανώτατο όριο επιλέξιμης δαπάνης ανά κατηγορία δαπάνης.
Σημείωση Θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει τουλάχιστον ένα προμηθευτή για να λειτουργήσει η αυτόματη συμπλήρωση.

Προϋπολογισμός

Στην τέταρτη καρτέλα προσδιορίζετε τον προϋπολογισμό του έργου για κάθε μια από τις παρεμβάσεις της πρότασης. Ο προϋπολογισμός αυτός ενδέχεται να διαφέρει από τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, ο οποίος υπακούει σε ανώτατα όρια.
Για να ενημερώσετε τις γραμμές του προϋπολογισμού χρησιμοποιείτε την εντολή Αυτόματη ενημέρωση από προσφορές. Το πρόγραμμα θα ενημερώσει αυτόματα τις τιμές από τις αντίστοιχες προσφορές και θα προκύψει ο προϋπολογισμός του έργου.

Αποτελέσματα

Στη καρτέλα Αποτελέσματα εμφανίζεται ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του έργου, με βάση την ανάλυση ΠΠΠΠ που προηγήθηκε. Το ποσό που υπερβαίνει τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, αποτελεί ίδια συμμετοχή του ωφελούμενου και δεν προβλέπεται κανενός είδους επιδότηση.

Δικαιολογητικά

Στην καρτέλα δικαιολογητικών γίνεται η παραγωγή των εντύπων που υποχρεωτικά πρέπει να υποβάλετε στο σύστημα σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του προγράμματος.

Στην αρχή κάνετε κλικ στην εντολή Δημιουργία, ώστε να κατασκευαστεί ο αρχικός κατάλογος των υποχρεωτικών παραδοτέων της πρότασης.

Στη συνέχεια προσδιορίζετε ποια επιμέρους έντυπα απαιτούνται (ανά έργο, ιδιοκτήτη ή συγκύριο) για τη συγκεκριμένη πρόταση κάνοντας κλικ στην στήλη Απαιτείται.

Με την εντολή Εισαγωγή αναρτάτε συγκεκριμένα έγγραφα σε κάθε τύπο δικαιολογητικού. Τα έγγραφα αποθηκεύονται στα έγγραφα της μελέτης και είναι έτοιμα για υποβολή στο σύστημα οποτεδήποτε ζητηθούν.

ε την εντολή Παρεμβάσεις παράγεται το Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων (Παράρτημα ΙΙΙ). Υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αποθήκευσης στα έγγραφα της μελέτης με τη σχετική εντολή.

Έντυπα

Στον κατάλογο των εντύπων εμφανίζονται διάφορα έντυπα που μπορεί κατά περίπτωση να αναζητηθούν σε μια πρόταση του Εξοικονομώ II.

Αφήστε το μήνυμά σας.

Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης. Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.