Post

Τι είναι νέο στις εφαρμογές Building 2016;

Διαχειριστής μελετών

Δυνατότητα ταξινόμησης φακέλων και μελετών κατά χρονολογική σειρά.

Γενικά στοιχεία έργου

Στοιχεία έργου

Ριζική αναμόρφωση στη διάταξη πληροφοριών.

Γενικά στοιχεία

Η εργασία εκτελείται πλέον ως εξής στην κεντρική καρτέλα:

  • Επιλέγετε τον Δήμο στον οποίον ανήκει η υπηρεσία δόμησης. Η υπηρεσία δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) του δήμου επιλέγεται αυτόματα.
  • Επιλογή Εντός/Εκτός σχεδίου
  • Επιλέγετε την πόλη ή τον οικισμό από λίστα Καλλικράτη ή πληκτρολογείτε απ’ ευθείας στο αντίστοιχο πεδίο.
  • Συμπληρώνετε τη διεύθυνση του έργου.

Γεωχωρικά στοιχεία

Συμπληρώνετε ΚΑΕΚ και συντεταγμένες γεωτεμαχίου.

Λοιπά στοιχεία

Στα λοιπά στοιχεία βρίσκονται πληροφορίες που είχαν καταχωρηθεί σε παλαιότερες εκδόσεις της εφαρμογής και δεν έχουν πλέον ουσιώδη ρόλο.

ΝΕΟ!  Συγχρονισμός στοιχείων έργου με φάκελο - Προεπισκόπηση φακέλου έργου

Με την λειτουργία Συγχρονισμός στοιχείων έργου με φάκελο υπάρχει η δυνατότητα να συγχρονίζονται τα στοιχεία του φακέλου του έργου με τα στοιχεία της μελέτης και αντίστροφα. Ένα ειδικό εργαλείο σας επιτρέπει να δείτε διαφορές και παραλήψεις και να ενημερώσετε όσα στοιχεία απαιτείται.

Με αυτή τη δυνατότητα μπορείτε εύκολα να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία έργου μεταξύ μελετών που βρίσκονται στον ίδιο φάκελο.

Με την λειτουργία Προεπισκόπηση φακέλου έργου μπορείτε να δείτε τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στον φάκελο του έργου. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που καταχωρούνται στον φάκελο του έργου είναι κατά τεκμήριο επικαιροποιημένα με τις τρέχουσες πληροφορίες, ενώ στη μελέτη αποθηκεύονται οι πληροφορίες που ήταν έγκυρες κατά το χρόνο εκπόνησης της μελέτης.

Κύριοι έργου

Ριζική αναμόρφωση στη διάταξη πληροφοριών.

ΝΕΟ! Συγχρονισμός στοιχείων κυρίων έργου με φάκελο

Με την λειτουργία Συγχρονισμός κυρίων του έργου με φάκελο έργου υπάρχει η δυνατότητα να συγχρονίζονται τα στοιχεία των κυρίων του έργου της μελέτης με εκείνα του φακέλου και αντίστροφα. Ένα ειδικό εργαλείο σας επιτρέπει να δείτε διαφορές και παραλήψεις και να ενημερώσετε όσα στοιχεία απαιτείται.

Αντίστοιχα, με την λειτουργία Συγχρονισμός κυρίων του έργου με βιβλιοθήκη μπορείτε να συγχρονίσετε τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στην βιβλιοθήκη.

Με αυτές τις δύο δυνατότητες μπορείτε να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία προσώπων μεταξύ μελετών που βρίσκονται στον ίδιο φάκελο, ή μελετών που αντλούν στοιχεία προσώπων από τη βιβλιοθήκη.

Μηχανικοί έργου

Ριζική αναμόρφωση στη διάταξη πληροφοριών.

 Νέα ορολογία:

  • Ομάδα έργου: Κατάλογος μηχανικών ομάδας έργου.
  • Ομάδα μελέτης: Κατάλογος μηχανικών που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη μελέτη
  • Ομάδες μηχανικών: Ομάδες μηχανικών που επιμερίζονται την ανάληψη εργασιών (π.χ. ομάδα ΚΕΝΑΚ)

 Νέα κατηγοριοποίηση μηχανικών σύμφωνα με ΤΕΕ:

  • Μηχανικοί, απόφοιτοι πολυτεχνειακών σχολών.
  • Τεχνολόγοι, απόφοιτοι τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.
  • Τεχνικές Εταιρείες. Στη νέα έκδοση μπορείτε να αναθέσετε μηχανικούς ως μέλη τεχνικών εταιρειών.

 Κατηγοριοποίηση με βάση την ειδικότητα:

  • Βασική ειδικότητα (π.χ. Πολιτικός μηχανικός)
  • Ειδικότητα. Η ειδικότητα συμπληρώνεται ελεύθερα από τον χρήστη του προγράμματος (π.χ. Δομοστατικός).

 Νέα πεδία:

  • Α.Μ. Ε.Τ.Α.Α.
  • Α.Μ. Ενεργειακού επιθεωρητή
  • Α.Μ. Ελεγκτή δόμησης
  • Στοιχεία κατοικίας

ΝΕΟ! Συγχρονισμός μηχανικών με φάκελο

Με την λειτουργία Συγχρονισμός μηχανικών με φάκελο έργου υπάρχει η δυνατότητα να συγχρονίζονται τα στοιχεία τα μηχανικών του έργου που έχουν καταχωρηθεί στη  μελέτη, με εκείνα του φακέλου και αντίστροφα. Ένα ειδικό εργαλείο σας επιτρέπει να δείτε διαφορές και παραλήψεις και να ενημερώσετε όσα στοιχεία απαιτείται.

Αντίστοιχα, με την λειτουργία Συγχρονισμός μηχανικών με βιβλιοθήκη μπορείτε να συγχρονίσετε τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στην βιβλιοθήκη.

Με αυτές τις δύο δυνατότητες μπορείτε να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία μηχανικών μεταξύ μελετών που βρίσκονται στον ίδιο φάκελο, ή μελετών που αντλούν στοιχεία προσώπων από τη βιβλιοθήκη.

Συντάκτες μελετών

Έγιναν βελτιώσεις και προσθήκες νέων εργασιών ώστε να αυτοματοποιείται πλήρως η διαδικασία ανάθεσης μελετών για τις ανάγκες υπολογισμού αμοιβών και ανάθεσης ανάληψης μελετών.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση εταιρείας, η αμοιβή κατατίθεται στο όνομα εταιρείας, αλλά η ανάληψη μελέτης (υπογραφή στα σχέδια) και γίνεται δια φυσικού προσώπου (μέλος εταιρείας). Η διαχείριση εκτελείται εντελώς αυτόματα.

Σε ότι αφορά τις μελέτες Κ.ΕΝ.Α.Κ. θα πρέπει να αφήσετε το πεδίο ομάδα Κ.ΕΝ.Α.Κ. κενό, εάν επιθυμείτε η αμοιβή για κάθε μελέτη Κ.ΕΝ.Α.Κ. να ανατεθεί στους συντάκτες των αντίστοιχων βασικών μελετών.  

Εγκρίσεις

Στην καρτέλα των εγκρίσεων συγκεντρώνονται το σύνολο των εγκρίσεων, δικαιολογητικών κλπ. που συνοδεύουν οποιαδήποτε διοικητική άδεια.

Είδη εγκρίσεων:

  • Στοιχεία υφιστάμενου κτίσματος.
  • Έγγραφα ιδιοκτησιών.
  • Εισφορές κρατήσεις.

Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται τόσο στα Έντυπα Δόμησης (Έγκριση δόμησης, Άδεια Δόμησης), όσο και στα ηλεκτρονικά πληροφοριακά συστήματα.

ΝΕΟ! Συγχρονισμός εγκρίσεων με φάκελο έργου

Με την λειτουργία Συγχρονισμός στοιχείων υφιστάμενου κτίσματος με φάκελο έργου υπάρχει η δυνατότητα να συγχρονίζονται τα στοιχεία του υφιστάμενου έργου (οικοδομικές άδειες, εγκρίσεις φορέων κλπ.) με εκείνα του φακέλου και αντίστροφα. Ένα ειδικό εργαλείο σας επιτρέπει να δείτε διαφορές και παραλήψεις και να ενημερώσετε όσα στοιχεία απαιτείται.

Αντίστοιχα, με την λειτουργία Συγχρονισμός εγγράφων ιδιοκτησίας με φάκελο έργου μπορείτε να συγχρονίζονται τα στοιχεία ιδιοκτησίας (συμβόλαια, θέσεις στάθμευσης κλπ.) με εκείνα του φακέλου και αντίστροφα.

Δόμηση

Οι πληροφορίες της ενότητας Δόμηση κατανέμονται σε 5 καρτέλες:

  • Στοιχεία τοπογραφικού.
  • Όροι δόμησης.
  • Κτήρια.
  • Στοιχεία διαγράμματος δόμησης.
  • Στοιχεία χρήσεων.

Οι πληροφορίες που συμπληρώνονται στην ενότητα Δόμηση εξυπηρετούν πολλαπλούς στόχους:

  • Στην τροφοδότηση των συμβατικών προϋπολογισμών έργου για τον υπολογισμό των νόμιμων αμοιβών.
  • Στην τροφοδότηση των εντύπων δόμησης (στοιχεία τοπογραφικού, στοιχεία διαγράμματος δόμησης, χρήσεις κτηρίου).
  • Στην τροφοδότηση των τεχνικών κειμένων.
  • Στην ταξινόμηση των χώρων στις έντεκα (11) νέες χρήσεις που περιλαμβάνει το νέο σύστημα του Τ.Ε.Ε.

Επισημαίνεται ότι εκτός των άλλων, γίνεται πλήρης εφαρμογή της απόφασης «Τρόπος υπολογισμού των φορολογικών των αδειών δόμησης, στην περίπτωση τμημάτων τους που εξαιρούνται της προσμέτρησης στον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου / γηπέδου, λόγω διαφορετικών ερμηνειών των αρμόδιων υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ. 2, του Ν.4067/2012, όπως ισχύει.».

Επομένως, επιφάνειες χώρων που αντιστοιχούν σε εργατική δαπάνη (σοφίτες, πατάρια, έρκερ, χώροι κλιμακοστασίων, ενεργειακές κατασκευές, κελύφη, ημιυπαίθριοι, υπόσκαφα, πράσινα δώματα), μεταφέρονται στους συμβατικούς προϋπολογισμούς και υπολογίζονται στα φορολογικά, αλλά δεν προσμετρούνται στη δόμηση.

Έγγραφα

Η αποθήκευση του υλικού τεκμηρίωσης (έγγραφα, φωτογραφίες, σχέδια) σε επίπεδο μελέτης είναι μια από τις βασικές λειτουργίες των εφαρμογών της οικογένειας Building, και η σημασία της θα φανεί ακόμη περισσότερο με τη αξιοποίηση του Building σε φορητές συσκευές.

Αφήστε το μήνυμά σας.

Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης. Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.