Γνωσιακή Βάση

Καλώς ήρθατε! Δεν μπορείτε να εγγραφείτε ή να κάνετε είσοδο στο σύστημα.
Επιλογές
Προβολή
Μετάβαση στη τελευταία δημοσίευση Μετάβαση στην πρώτη μη αναγνωσμένη
Νάντια Λιάκου  
#1 Απεσταλμένο : Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 3:46:44 μμ(UTC)
Νάντια Λιάκου

Κατάταξη: Διαχειριστής

Δημοσιεύσεις: 385
Ελλάδα

Ψηφίστηκε στις 10/04 το νομοσχέδιο με τίτλο: «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα- ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας» που περιέχει σημαντικές τροποποιήσεις του Ν.4067/2012.
Σε πρώτη ανάγνωση, πλήθος νέων διατάξεων διευκολύνουν τις εργασίες που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, όπως:
1. Στο συντελεστή δόμησης δεν προσμετρείται η επιφάνεια θερμομόνωσης στο σύνολό της εφόσον έχει πάχος άνω των 6 εκατοστών στις κατασκευές νέων κτιρίων (άρθρο 20, παρ.19).
2. Επιτρέπεται η υπέρβαση του ύψους κατά 1,00 μ. και των στεγών κατά 0,40μ. για την κατασκευή φυτεμένου δώματος σε νέα και υφιστάμενα κτίρια (άρθρο 20, παρ.23).
3. Στις όψεις επί του κελύφους του κτιρίου, επιτρέπεται να διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε θέση κινητά ή σταθερά συστήματα σκίασης και εμφανούς τύπου αγωγοί τεχνικών συστημάτων, μέγιστου πλάτους ίσου με 1/4 Δ ή 1/4 δ (άρθρο 20, παρ.24).
4. Τεχνικά συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης και παραγωγής Ζεστό Νερό Χρήσης (ΖΝΧ), όπως επίτοιχοι λέβητες αερίου, σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν μέχρι πενήντα (50) εκατοστά (άρθρο 20, παρ.24).
5. Διευρύνεται ο ορισμός των ειδικών κτηρίων και επισημαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προσμετρείται στο συντελεστή δόμησης ο πρώτος υπόγειος όροφος κύριας χρήσης, όπως επίσης και υπόγειοι χώροι εκτός του περιγράμματος της ανωδομής, εάν εξυπηρετούνται η/μ εγκαταστάσεις για την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου (άρθρο 20, παρ.15).
Επιπρόσθετα, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των διαδικασιών έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας με διατάξεις, όπως:
1. Δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση ή ενημέρωση της άδειας δόμησης, είτε μετά από την έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας (άρθρο 20, παρ.8).
2. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», σε περιπτώσεις εργασιών με χρήση ικριωμάτων απαιτείται κατάθεση Σ.Α.Υ. / Φ.Α.Υ. με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή, δήλωση ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου, έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας (άρθρο 20, παρ.7).
Αναφορικά με την έκδοση αδειών δόμησης αναφέρεται ρητά ότι:
1. Η ισχύς των οικοδομικών αδειών οι οποίες λήγουν εντός του 2014 και 2015 παρατείνεται κατά τρία έτη (άρθρο 11, παρ.3).
2. Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που εκδόθηκαν μετά τις 6.10.2013 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος από ενεργειακούς επιθεωρητές με προσωρινή άδεια θεωρούνται έγκυρα για κάθε συνέπεια (άρθρο 11, παρ.5).
3. Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης (άρθρο 20, παρ.9).
Τέλος, τροποποιείται πλήθος διατάξεων / όρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, κυριότερες από τις οποίες είναι:
1. Δεν προσμετρείται στο συντελεστή δόμησης η επιφάνεια των υποχρεωτικών σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό κοινόχρηστων κλιμακοστασίων συμπεριλαμβανομένων πλέον τόσο των ανελκυστήρων όσο και των πλατύσκαλων και για επιφάνεια έως 25 τ.μ. ανά όροφο και ανά κλιμακοστάσιο και 40 τ.μ. στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου που διαθέτει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο (άρθρο 20, παρ.11).
2. Διευκρινίζεται ότι τα ύψη για την εφαρμογή του ιδεατού στερεού, μετρώνται από κάθε σημείο της ρυμοτομικής γραμμής στη στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου πεζοδρομίου, όπως αυτή βεβαιώνεται από τον μελετητή μηχανικό και εγκρίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα και το διάγραμμα κάλυψης από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου (άρθρο 20, παρ.23).
3. Επιτρέπεται υπέρβαση του ύψους, μέχρι 1,00 μ., στις περιπτώσεις όπου το ισόγειο του κτιρίου χρησιμοποιείται κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για στάθμευση αυτοκινήτων (άρθρο 20, παρ.23).

Επεξεργασία από χρήστη Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015 12:18:49 μμ(UTC)  | Αιτιολογία: Δεν προσδιορίστηκε

Τροφοδοσία Rss 
Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα τώρα
Επισκέπτης
Μεταπήδηση στη Συζήτηση:  
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέα θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ψηφοφορίες σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να ψηφίσετε σε αυτή τη συζήτηση.

Ειδοποίηση

Icon
Error