Post

Ψηφιακή υπογραφή από τη Civiltech - Ένας χρόνος μετά

Ο επιχειρούμενος ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των υπηρεσιών που αφορούν τον πολίτη και τις επιχειρήσεις (στον οποίο συμμετέχει ενεργά το ΤΕΕ) , θα καταστήσει την ευρεία χρήση ψηφιακής υπογραφής μια καθημερινή πραγματικότητα και για την Ελλάδα.

Με βάση τις κείμενες διατάξεις - και σε ότι αφορά τις υπηρεσίες μηχανικού - η ψηφιακή υπογραφή είναι υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:

  • Για την ανάρτηση τοπογραφικών διαγραμμάτων στο e-Κτηματολόγιο (ΦΕΚ 136/28-7-2016).
  • Για την είσοδο στο e-Άδειες, ως πιστοποιημένος χρήστης, απαιτείται προηγούμενα η ανάρτηση του ψηφιακού σας πιστοποιητικού στην ειδική σελίδα του Τ.Ε.Ε.  (ΦΕΚ 3136/Β/31-07-2018). 

Πώς κύλισε ο πρώτος χρόνος με ψηφιακή υπογραφή

Οι περισσότεροι μηχανικοί υπογράφουν πλέον ψηφιακά έγγραφα όπως δηλώσεις, βεβαιώσεις, εξουσιοδοτήσεις, συμφωνητικά κ.ο.κ. καθότι δεν απαιτείται η επίσκεψη σε Κ.Ε.Π. για γνήσιο υπογραφής. Επίσης, οι περισσότεροι μηχανικοί επιλέγουν να υπογράψουν ψηφιακά τις μελέτες και τα σχέδια τους, αφενός για πρακτικούς λόγους (η ψηφιακή υπογραφή και σφραγίδα ενσωματώνεται πιο εύκολα ηλεκτρονικά), αλλά και γιατί με αυτό το τρόπο υπάρχει ΔΙΠΛΗ κατοχύρωση έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής αμφισβήτησης.

Πώς εφαρμόζεται σήμερα η ψηφιακή υπογραφή σε σχέδια

Ο μηχανικός υπογράφει ψηφιακά τα έγγραφα τα οποία - αφού υποβληθούν - αποθηκεύονται μονίμως, αποκτώντας ενιαίο αριθμό (κλειδί αρχείου). Με βάση αυτό το κλειδί, το έγγραφο μπορεί να αναζητηθεί οποτεδήποτε από τους έχοντες το νόμιμο δικαίωμα.

Ορισμένα αρχεία κοινοποιούνται σε αρμόδιους φορείς από το ίδιο το Τ.Ε.Ε. και φυσικά θα πρέπει αντίστοιχα να υπογράφονται/επικυρώνονται από το σύστημα. Για να επιτευχθεί αυτό, «επικαλύπτονται» οι ψηφιακές υπογραφές που προϋπάρχουν και τίθεται η ψηφιακή υπογραφή του συστήματος.

Παρατήρηση Το υποκείμενο αρχείο με την αρχική ψηφιακή υπογραφή μένει «ευλαβικά» αναλλοίωτο, όπως υποβλήθηκε!

Αυτός είναι και ο λόγος που το ηλεκτρονικό σύστημα απαιτεί τα αρχεία ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ, ώστε να μπορεί να εκτελείται απρόσκοπτα η παραπάνω διαδικασία επικάλυψης της υπογραφής.

Τα μυστικά του αρχείου pdf….

Σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχει το ηλεκτρονικό σύστημα του e-Άδειες, για την ορθή αναπαραγωγή τους μετά τη έκδοση της πράξης, τα αρχεία θα πρέπει να δημιουργούνται σε σωστό μέγεθος χαρτιού και να υποβάλλονται σε μορφή pdf, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (π.χ. crop, κλείδωμα κτλ.).

Αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι άμεσα ελέγξιμο, επειδή τα αρχιτεκτονικά προγράμματα συνήθως εκτελούν την εξαγωγή σε pdf με δικούς τους κανόνες, μετακινώντας κατάλληλα την αρχή των αξόνων, κλιμακώνοντας ή περιστρέφοντας το σχέδιο κοκ

Παρατήρηση Η εφαρμογή Building Sign (όπως και το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ…) έχει αποκρυπτογραφήσει όλα τα «μυστικά» του pdf, αναγνωρίζοντας σωστά το μέγεθος του σχεδίου, την περιστροφή, τη μετακίνηση αξόνων κλπ., έτσι ώστε να είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη (μη οπτική) ψηφιακή υπογραφή ενός ή περισσοτέρων σχεδίων, στην επιθυμητή θέση.

Απόκτηση ψηφιακού πιστοποιητικού από την Civiltech

Η Civiltech έχει βοηθήσει σχεδόν το ένα τρίτο των μηχανικών για την απόκτηση κατάλληλου ψηφιακού πιστοποιητικού.

Επιπρόσθετα διανέμει το Building Sign, το μόνο εξειδικευμένο πρόγραμμα ψηφιακής υπογραφής που έχει κατασκευαστεί ειδικά για μηχανικούς και περιέχει προηγμένες λειτουργίες που δεν έχει κανένα άλλο εγχώριο ή ξένο πρόγραμμα. Το Building Sign λειτουργεί ανεξάρτητα από τον πάροχο του ψηφιακού πιστοποιητικού (Πύλη ΕΡΜΗΣ κλπ) ή τον κατασκευαστή του μέσου αποθήκευσης (token).

Αφήστε το μήνυμά σας.

Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης. Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.