Γνωσιακή Βάση

Καλώς ήρθατε! Δεν μπορείτε να εγγραφείτε ή να κάνετε είσοδο στο σύστημα.
Επιλογές
Προβολή
Μετάβαση στη τελευταία δημοσίευση Μετάβαση στην πρώτη μη αναγνωσμένη
Διαχειριστής  
#1 Απεσταλμένο : Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012 7:41:29 μμ(UTC)
Διαχειριστής

Κατάταξη: Διαχειριστής

Δημοσιεύσεις: 1.189
Ελλάδα

Από  το ΤΕΕ εκδόθηκε σήμερα η κάτωθι ανακοίνωση:

"Ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (Κ.Εν.Α.Κ.) αποτελούσε υποχρέωση της χώρας τόσο προς τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά περισσότερο προς τους πολίτες της. Ο κτιριακός πλούτος της χώρας πρέπει, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις, να αποκτήσει αποτελεσματική διαχείριση της απαιτούμενης ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από την ασφάλεια και την αισθητική που μέχρι σήμερα ήταν τα κυριότερα στοιχεία ενός κτηρίου προστίθεται και η μέριμνα έτσι ώστε η κατανάλωση ενέργειας να είναι κατά το δυνατόν χαμηλότερη, με ταυτόχρονη εξασφάλιση άριστων συνθηκών στους διαμένοντες σε αυτό.

Η αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας προστατεύει άμεσα και έμμεσα το περιβάλλον, εξοικονομεί ενεργειακούς πόρους και επιπλέον συμβάλλει στην οικονομία όχι μόνο των χρηστών των κτηρίων αλλά και της ίδιας της χώρας.

Το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας αλλά και εκπροσωπώντας τα Μέλη του, τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέλλον την αποτελεσματική εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ..

Αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό των Μελών του κατήρτισε σε συνεργασία με την Πολιτεία τις απαραίτητες Τεχνικές Οδηγίες οι οποίες εξειδικεύουν τα πρότυπα των μελετών και των επιθεωρήσεων της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων στα Ελληνικά κλιματικά και κτιριακά δεδομένα.

Οι Τεχνικές Οδηγίες ΤΕΕ (ΤΟΤΕΕ) εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την Αριθ. οικ. 17178/ΦΕΚ Β 1387-2010 Απόφαση και τίθενται σε υποχρεωτική εφαρμογή ως εξής:

  • ΤΟΤΕΕ 20701−1/2010 «Αναλυτικές εθνικές προδιαγραφές παραμέτρων για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης».
  • ΤΟΤΕΕ 20701−2/2010 «Θερμοφυσικές ιδιότητες δομικών υλικών και έλεγχος της θερμομονωτικής επάρκειας των κτιρίων».
  • ΤΟΤΕΕ 20701−3/2010 «Κλιματικά δεδομένα ελληνικών περιοχών».
  • ΤΟΤΕΕ 20701−4/2010 «Οδηγίες και έντυπα ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού». 

Επίσης το ΤΕΕ ανέπτυξε ειδικό λογισμικό καταχώρησης των απαραίτητων στοιχείων για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και τον αντίστοιχο υπολογισμό για την ενεργειακή κατάταξη των κτηρίων.

 Το ΤΕΕ θα συνεχίσει, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, να συμβάλλει στην ανάπτυξη ασφαλών, λειτουργικών, οικονομικών και ενεργειακά αποδοτικών κατασκευών."

Επόμενα βήματα

Η έναρξη της εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ από σήμερα επιφέρει τις εξής αλλαγές

Civil

Κυκλοφορία νέας έκδοσης της εφαρμογής Civil 2010, η οποία έρχεται να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την υποχρέωση υποβολής μελέτης ενεργειακής μελέτης κτιρίου (KENAK) από την 1η Οκτωβρίου 2010.

Η έκδοση θα γίνει διαθέσιμη άμεσα. Οι αλλαγές αυτές αφορούν την έκδοση Civil 2010 και διανέμονται δωρεάν στους συνδρομητές του 2010.

Εάν έχετε παλαιότερη έκδοση και δεν είστε συνδρομητής, καλέστε τώρα στο 210 6003034 για να τακτοποιήσετε τη συνδρομή σας, ή/και να προβείτε στην αγορά του Energy Building 2010.

Energy Building 2010

Η νέα έκδοση της εφαρμογής Energy Building 2010, εφαρμόζει πλέον τις τεχνικές οδηγίες του Τ.Ε.Ε. (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) και εκτελεί τους υπολογισμούς για την ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων με το ειδικό λογισμικό του ΤΕΕ.

Η νέα έκδοση θα δοθεί σε κυκλοφορία μόλις δημοσιευτούν οι τεχνικές οδηγίες ΤΟΤΕΕ και σταθεροποιηθεί το ειδικό λογισμικό του ΤΕΕ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση beta.

Προσφορές - ειδικές τιμές

Η Civiltech για μεγάλο χρονικό διάστημα προσέφερε στους μηχανικούς την εφαρμογή Energy Building 2010 σε χαμηλή τιμή. Οι προσφορές αυτές θα λήξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όσοι μηχανικοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορά του προγράμματος σε εκθέσεις, εκδηλώσεις και σεμινάρια μπορούν για λίγες ακόμα μέρες να επωφεληθούν από τη χαμηλή τιμή. Η πληρωμή μπορεί να γίνει με όποιο τρόπο εξυπηρετεί καλύτερα.

Ειδικό λογισμικό ΤΕΕ - ΤΟΤΕΕ

Ο τρόπος αγοράς και προμήθειας του ειδικού λογισμικού περιγράφεται λεπτομερώς στο site του ΤΕΕ.

Επισημαίνεται ότι το ειδικό λογισμικό του ΤΕΕ χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ενεργειακής κατάταξης και μόνο, ενώ την για εκπόνηση της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων χρησιμοποιούνται εμπορικά λογισμικά, που αξιολογούνται και εγκρίνονται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ).

Στη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης αναγράφεται υποχρεωτικά η έκδοση και η έγκριση του λογισμικού που χρησιμοποιείται.

Η εφαρμογή Energy Building 2010 εκτελεί πλέον τους υπολογισμούς για την ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων με το ειδικό λογισμικό του ΤΕΕ και αναμένεται πολύ σύντομα η πστοποίησή του από την αρμόδια υπηρεσία.

Προσοχή Τα εμπορικά προγράμματα τεχνικού λογισμικού για την εκπόνηση μελετών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων χρησιμοποιούν για τον υπολογισμό της ενεργειακής κατάταξης κτιρίου το λογισμικό του ΤΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να μπορεί να γίνει η ενεργειακή κατάταξη με το ειδικό λογισμικό του ΤΕΕ,  ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει προμηθευτεί το σχετικό λογισμικό από το ΤΕΕ. Οι εταιρείες τεχνικού λογισμικού ΔΕΝ θα διανέμουν το ειδικό λογισμικό.

Σεμινάρια - Εκπαίδευση

Η εκπόνηση μιας ενεργειακής μελέτης με τον ΚΕΝΑΚ και τις συναφείς ΤΟΤΕΕ αποτελεί για πολλούς μηχανικούς ένα νέο τομέα δραστηριότητας. Η Civiltech, αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες των μηχανικών οργανώνει σεμινάρια για την εκμάθηση τόσο του νέου κανονισμού, όσο και της εκπόνησης μελετών ενεργειακής απόδοσης με την εφαρμογή Energy Building 2010. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.civiltech.gr/seminars, με τηλ. στο 2106003034 ή με αποστολή E mail στη διεύθυνση info@civiltech.gr.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ, η Civiltech συνέταξε ένα κατάλογο ερωτήσεων/απαντήσεων με όλα όσα πρέπει να ξέρετε εδώ.

Τροφοδοσία Rss 
Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα τώρα
Επισκέπτης
Μεταπήδηση στη Συζήτηση:  
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέα θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ψηφοφορίες σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να ψηφίσετε σε αυτή τη συζήτηση.

Ειδοποίηση

Icon
Error