Post

Energy Εξοικονομώ-Αυτονομώ - Παράδειγμα πολυκατοικίας

Στη σημερινή παρουσίαση θα δούμε ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα αίτησης για πολυκατοικία τύπου Α με τη νέα εφαρμογή Energy Εξοικονομώ -Αυτονομώ.

Ξεκινάτε την εργασία σας, δημιουργώντας μία νέα μελέτη την οποία στη συγκεκριμένη παρουσίαση θα ονομάσουμε Πολυκατοικία. Στη συνέχεια, επιλέγετε Νέα μελέτη έργου, εάν επιθυμείτε να εισαχθούν αυτόματα η θέση του έργου και οι μηχανικοί που έχετε ήδη καταχωρήσει πχ στην εφαρμογή Energy Certificate 1.31 CAD.

Αρχικά, επιλέγετε εάν η πρόταση αφορά μεμονωμένο διαμέρισμα, μονοκατοικία ή πολυκατοικία τύπου Α ή Β.
Στη συνέχεια, καταχωρείτε τους ιδιοκτήτες και προαιρετικά τα εισοδήματα αυτών {έχεις ήδη συμπληρώσει τον Α και Β και δημιουργείς τον Γ μπροστά τους}. Υπενθυμίζεται ότι για τις περιπτώσεις Πολυκατοικίας Α και Β τύπου, δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια.

Συνεχίζετε την εργασία σας, συμπληρώνοντας τα στοιχεία των ιδιοκτησιών όπως την επιφάνεια και την αναλογία των κοινοχρήστων και αναθέτετε σε κάθε ιδιοκτησία τον αντίστοιχο ιδιοκτήτη.

Επιπρόσθετα, εισάγετε ενδεικτικά έναν προμηθευτή και επιλέγετε εάν ανήκετε σε ειδικές κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται μεγαλύτερη επιδότηση.

Η εφαρμογή αναγνωρίζει αυτόματα την ενεργειακή κατάταξη, την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας, την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, την ωφέλιμη επιφάνεια και τα στοιχεία του κελύφους (τοίχους και παράθυρα) από το αρχείο .xml της ενεργειακής επιθεώρησης. Λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας & την ωφέλιμη επιφάνεια υπολογίζεται αυτόματα ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός.

Αναφορικά τώρα με τις αμοιβές των παρεχόμενων υπηρεσιών, διαλέγετε για ποιες περιπτώσεις επιθυμείτε να υπολογιστούν και στη συνέχεια συμπληρώνετε τη συμφωνηθείσα, οπότε εικονίζεται αυτόματα η επιλέξιμη αμοιβή για κάθε υπηρεσία ξεχωριστά.

Για να υπολογίσετε τον προϋπολογισμό του έργου χρειάζεται να περιγράψετε τις προτεινόμενες παρεμβάσεις και να εκτελέσετε τις αντίστοιχες προμετρήσεις.

Μία πλούσια βιβλιοθήκη πρότυπων παρεμβάσεων σας βοηθά να ολοκληρώσετε ταχύτατα την εργασία σας.
Χάριν παραδείγματος επιλέγονται τρεις παρεμβάσεις: την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης με εξηλασμένη πολυστερίνη στην οροφή και την αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού.

Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα πεδία χρήστη, ώστε να συμπληρώσετε τον κατασκευαστή, τη σειρά του κουφώματος και τους συντελεστές θερμοπερατότητας που επιθυμείτε. Αυτόματα, εικονίζονται οι αλλαγές στην περιγραφή.

Για να συμπληρωθεί η αντίστοιχη ποσότητα μπορείτε να επιλέξετε ποια παράθυρα έχουν όμοια χαρακτηριστικά με το προαναφερόμενο. Με αυτό το τρόπο είστε σίγουροι ότι οι ποσότητες που έχετε εισάγει στην ενεργειακή επιθεώρηση μεταφέρονται αυτούσιες και στη πρόταση.

Με όμοιο τρόπο συμπληρώνετε τα στοιχεία της εξωτερικής θερμομόνωσης, όπως π.χ. το πάχος της εξηλασμένης πολυστερίνης και το δομικό στοιχείο επί του οποίου θα τοποθετηθεί π.χ. η οροφή {επιλογή από κέλυφος}.
Στην περίπτωση της πολυκατοικίας χρειάζεται να ορίσετε αναλυτικά ποιες δαπάνες αφορούν τα διαμερίσματα και ποιες τους κοινόχρηστους χώρους.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα εισάγετε {δημιουργία δαπανών με ιδιοκτησίες} τις δαπάνες για τα κουφώματα που αφορούν τα διαμερίσματα και επιμερίζετε τη συνολική προμέτρηση στις επιμέρους ιδιοκτησίες.

Για να ολοκληρώσετε την εργασία σας εισάγετε τις κοινόχρηστες δαπάνες για τη μόνωση του δώματος και την αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού.

Συνεχίζετε εισάγοντας τις προσφορές που έχετε λάβει από τους προμηθευτές. Οι τιμές μονάδας λαμβάνονται αυτόματα ίσες με τις μέγιστες επιλέξιμες. Μπορείτε να τις τροποποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αφού έχετε συμπληρώσει τις παρεμβάσεις, τη ποσότητα τους και τη τιμή τους, ζητώντας ενημέρωση, μπορείτε να δείτε τον τελικό προϋπολογισμό.

Στα αποτελέσματα, εικονίζεται ο επιλέξιμος προϋπολογισμός λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά στοιχεία των ιδιοκτητών, τον τύπο της ιδιοκτησίας και την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας. Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που απεικονίζονται οι επιμέρους δαπάνες των διαμερισμάτων και η κατανομή των κοινόχρηστων δαπανών με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Σε ξεχωριστή καρτέλα εικονίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί των ανώτατων τιμών.

Έτσι σε 7 απλά βήματα βλέπετε το τύπο της αίτησης, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης σε σχέση με την ανώτατη τιμή. Στη προκειμένη περίπτωση, επειδή έχουμε πετύχει και τον στόχο για ενεργειακό Premium, καταφέρνουμε να έχουμε το μέγιστο ποσοστό επιδότησης για την περίπτωσή μας.

Σε ότι αφορά τον ενεργειακό στόχο, βλέπουμε ότι με βάση την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, έχει υπολογιστεί ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός. Ανάλογα αν το ποσό αυτό είναι μικρότερο/μεγαλύτερο από το συνολικό επιλέξιμο κόστος θα λειτουργήσει ως κόφτης στο επιλέξιμο προϋπολογισμό.

Αντίστοιχα εικονίζεται η μέγιστη δαπάνη για τις παρεμβάσεις, και η ανώτατη τιμή της, το επιλέξιμο κόστος των λοιπών δαπανών, καθώς επίσης και το συνολικό κόστος του επιλέξιμου Π/Υ.

Τέλος, εικονίζεται η τελική επιλέξιμη δαπάνη αφού γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο ποσών που προαναφέραμε, δηλαδή το συνολικό Π/Υ και τον μέγιστο επιλέξιμο με βάση την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας – όπως επίσης και το ποσό της επιχορήγησης.

Αφήστε το μήνυμά σας.

Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης. Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.