Γνωσιακή Βάση

Καλώς ήρθατε! Δεν μπορείτε να εγγραφείτε ή να κάνετε είσοδο στο σύστημα.
Επιλογές
Προβολή
Μετάβαση στη τελευταία δημοσίευση Μετάβαση στην πρώτη μη αναγνωσμένη
Διαχειριστής  
#1 Απεσταλμένο : Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012 7:41:36 μμ(UTC)
Διαχειριστής

Κατάταξη: Διαχειριστής

Δημοσιεύσεις: 1.189
Ελλάδα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Οι συντελεστές των εισφορών για τα οικοδομικά έργα

Από το ΙΚΑ το Τμήμα Ελέγχου Οικοδομικών Έργων μας κοινοποίησε την Εγκύκλιο 13 και τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 88 και της παραγράφου 1 του άρθρου 60 του νόμου 2676/99, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (1/τ.Α/5-1-99) και αφορά τη „Μείωση Συντελεστών Ιδιωτικών Οικοδ/κών Έργων – Υπόχρεος εργοδότης Ιδιωτικών Οικοδ/κών Έργων , Εργασιών – Υπόχρεος εργοδότης Δημοσίων Έργων“.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 5234.066 και στο fax 5223.228. Ολόκληρο το κείμενο είναι το ακόλουθο:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ 1, 2 ΚΑΙ 3

ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 38 ΤΟΥ ΚΑ ΙΚΑ

1. ΠΡΟΪΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Από τους πίνακες 1, 2 και 3 του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ προβλέπονται συντελεστές υπολογισμού των κατ’ ελάχιστον απαιτουμένων ημερών εργασίας με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι καταβλητέες εισφορές για τα ιδιωτικά οικοδομικοτεχνικά έργα.

Η Υπηρεσία μας, στις σχετικές εισηγήσεις της για την εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού εισφορών, είχε επισημάνει την ανάγκη επανεξέτασης των προτεινόμενων συντελεστών υπολογισμού ημερών εργασίας, ανά τετραετία τουλάχιστον, λαμβάνοντας υπόψη την συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία.

Συναρμόδιοι φορείς (ΤΕΕ – Ένωση Κατασκευαστών, κλπ.) επικαλούμενοι την εξέλιξη της τεχνολογίας, είχαν υποβάλει σειρά αιτημάτων – προτάσεων για μείωση των συντελεστών ιδιωτικών οικοδομικοτεχνικών έργων.

2. ΙΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Με την κοινοποιούμενη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 88 Ν. 2676/99, μειώνονται κατά 10% οι προβλεπόμενοι από τους πίνακες 1, 2 και 3 συντελεστές υπολογισμού των κατ’ ελάχιστον απαιτούμενων ημερών εργασίας (ιδιωτικά οικοδομικοτεχνικά έργα).

Οι νέοι συντελεστές έχουν εφαρμογή για έργα των πινάκων 1 και 2 ή εργασιών του πίνακα 3 που θα απογραφούν από την 1η-3-99 και μετά, καθώς και για έργα ή εργασίες που απεγράφησαν πριν και δεν έχει εκτελεστεί οποιαδήποτε εργασία σ’ αυτά μέχρι την παραπάνω ημερομηνία (εδάφιο 3 της παραγράφου 4).

Στις περιπτώσεις έργων του πίνακα 1 ή εργασιών του πίνακα 3, που έχει γίνει έναρξη εργασιών πριν την 1η-3-99, οι νέοι συντελεστές έχουν εφαρμογή μόνο για όσες φάσεις εργασιών του πίνακα 1 ή εργασίες του πίνακα 3 θα ξεκινήσουν μετά την 1η-3-99 (εδ.4 της παρ.4).

Συνεπώς, για όλες τις ημιτελείς φάσεις εργασιών του πίνακα 1 ή ημιτελείς εργασίες του πίνακα 3, έχουν εφαρμογή οι προϊσχύοντες συντελεστές (πίνακες 1 & 3, εγκ.7/93 ή 16/97).

Από τα παραπάνω, γίνεται – φρονούμε – φανερό, ότι για όλα τα ημιτελή έργα των πινάκων 1 ή εργασίες του πίνακα 3, θα πρέπει να γίνει επανακαθορισμός των κατ΄ ελάχιστον απαιτούμενων ημερών εργασίας, να κοινοποιηθεί στους εργοδότες ενημερωτικό σημείωμα (ΣΧΕΔΙΟ 4Α εγκ. 16/97) και να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις στην πινακίδα παρακολούθησης του έργου.

Λόγω του ανακεφαλαιωτικού ελέγχου σε δύο στάδια (οικοδομικός σκελετός, τοιχοποιία, επιχρίσματα και δάπεδα, χρωματισμοί, λοιπές εργασίες αποπεράτωσης του κτιρίου),κρίνουμε σκόπιμο, για πληρέστερη ενημέρωση των εργοδοτών, στο ενημερωτικό σημείωμα να αναφέρετε τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας και για τις φάσεις εργασιών του πίνακα 1 που έχουν περαιωθεί, για τις οποίες δεν απαιτείται επανακαθορισμός.

Ειδικά για έργα του πίνακα 2, των οποίων ο κατ’ ελάχιστον απαιτούμενος αριθμός ημερών εργασίας δεν επιμερίζεται σε ενδιάμεσες φάσεις, οι νέοι συντελεστές έχουν εφαρμογή για έργα που θα απογραφούν μετά την 1η-3-99 καθώς και για έργα που έχουν απογραφεί πριν και δεν έχει εκτελεστεί οποιαδήποτε εργασία σ’ αυτά μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Συνημμένα συναποστέλλουμε τους πίνακες 1, 2 και 3 με τους νέους συντελεστές, τους οποίους συνέταξε η Δ/νση Τεχνικής και Στέγασης.

Με τους παραπάνω πίνακες, θα συμπληρώσετε τις εγκυκλίους διαταγές 7/93 και 16/97, οι οδηγίες των οποίων εξακολουθούν να ισχύουν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΩΝ

1. ΠΡΟΪΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Σύμφωνα με το εδ. γ. της παρ. 5 του άρθρου 8 του ΑΝ 1846/51, υπόχρεος εργοδότης για την καταβολή των ασφ/κών εισφορών επί οικοδομικών εργασιών που εκτελούνται δια μεσολαβήσεως τρίτων προσώπων (εργολάβων και υπεργολάβων) θεωρείται ο κύριος του ανεγειρόμενου, συμπληρωμένου, μεταρρυθμιζόμενου, επισκευαζόμενου ή κατεδαφιζόμενου κτίσματος.

Όπως είχε γίνει δεκτό από τα δικαστήρια (ΣΤΕ 1039/85) και στις περιπτώσεις ανέγερσης κτισμάτων με το σύστημα της αντιπαροχής, υπόχρεοι για την καταβολή των ασφ/κών εισφορών θεωρούνται οι αρχικοί οικοπεδούχοι, μέχρι την περαίωση των εργασιών του έργου.

Στις περιπτώσεις αυτές, η εφαρμογή της διάταξης δημιούργησε σοβαρά προβλήματα τόσο στις υπηρεσίες μας όσο και στους οικοπεδούχους, διότι παρά τα προαναφερόμενα ισχύοντα, ως γνωστόν, οι κατασκευαστές αναλαμβάνουν με εργολαβικό συμφωνικό (το οποίο δεν δεσμεύει τις υπηρεσίες μας) την υποχρέωση καταβολής των ασφ/κών εισφορών.

Σε περίπτωση που αυτοί δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, οι υπηρεσίες μας, με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις, αφενός καταλογίζουν τις οφειλόμενες ασφ/κές εισφορές σε βάρος των οικοπεδούχων, αφετέρου, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιδρύματος, προβαίνουν σε κατασχέσεις διαμερισμάτων τους, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η κατάσχεση ακινήτου, το οποίο έχει μεταβιβαστεί σε νέο αγοραστή, με συνέπεια τις έντονες και δικαιολογημένες από πλευράς τους διαμαρτυρίες.

Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της διάταξης.

2. ΙΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Με την κοινοποιούμενη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 88, ορίζεται ότι ειδικά επί ανάθεσης οικοδομικών εργασιών εργολαβικώς κατά το σύστημα της αντιπαροχής, εργοδότες θεωρούνται για την καταβολή των εισφορών, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, ο αρχικός κύριος ή οι αρχικοί συγκύριοι του οικοπέδου και ο εργολάβος κατασκευής.

Η παραπάνω διάταξη έχει εφαρμογή για εργασίες που εκτελούνται από την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου και μετά (5-1-99).

Συνεπώς, κατά την υποβολή ανακεφαλαιωτικών καταστάσεων εντολών ασφάλισης χρονικής περιόδου απασχόλησης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1999 και μετά, θα διενεργείται από τις υπηρεσίες μας τροποποίηση των υπόχρεων για την καταβολή εισφορών εργοδοτών στις περιπτώσεις ανέγερσης κτισμάτων με το σύστημα της αντιπαροχής (τόσο στην πινακίδα του έργου όσο και στις καταστάσεις, γραμμάτια, κλπ) και θα καθίσταται συνυπόχρεος για τις μετά την εφαρμογή της διάταξης εκτελούμενες εργασίες και ο εργολάβος κατασκευαστής, με τη μορφή που αναφέρεται στο εργολαβικό συμφωνητικό.

Επισημαίνεται ότι, προσεχώς, θα λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα υπό του ΚΕΔΕ αναγκαστικά μέτρα και κατά των εργολάβων, επιπλέον δε θα προβαίνουμε σε κατάσχεση κλπ. και επί του εργολαβικού ανταλλάγματος.

2.1. Με αφορμή τις κοινοποιούμενες διατάξεις, θέτουμε υπόψη σας συμπληρωματικά τα κατωτέρω:

2.1.1. Στις περιπτώσεις που μετά το θάνατο ή την έκπτωση του εργολάβου και την ματαίωση του μετ’ αυτού καταρτισθέντος εργολαβικού συμφωνητικού, οι αρχικοί οικοπεδούχοι και οι εν τω μεταξύ αποκτήσαντες ποσοστά συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο (αγοραστές διαμερισμάτων), αναθέτουν από κοινού σε άλλο εργολάβο την αποπεράτωση των εργασιών, υπόχρεοι για την καταβολή των εισφορών που αναλογούν στις εργασίες που ανατίθενται στο νέο εργολάβο θεωρούνται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον οι αρχικοί οικοπεδούχοι και οι εν τω μεταξύ αποκτήσαντες ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου (αποφ. ΣΤΕ 3203/88).

2.1.2. Σε περίπτωση δε που μετά το θάνατο του εργολάβου ή τη λύση του αρχικού εργολαβικού συμφωνητικού, καθένας από τους αρχικούς οικοπεδούχους και τους μετέπειτα αποκτήσαντες ποσοστά επί του οικοπέδου αναθέσει χωριστά σε δικό του εργολάβο την περάτωση του διαμερίσματός του, τότε υπόχρεος για την καταβολή των ασφ/κών εισφορών που αναλογούν στις νεότερες αυτές εργασίες (αυτές δηλαδή που γίνονται από καθέναν χωριστά για την αποπεράτωση του διαμερίσματός του ) θεωρείται αυτός και μόνον, δηλ. ο ιδιοκτήτης της (απόφ. ΣΤΕ 4127/87).

Στην περίπτωση αυτή είναι ευνόητο ότι, για εργασίες που εκτελούνται στα κοινόχρηστα και κοινόκτητα μέρη, υπόχρεοι εργοδότες για την καταβολή των εισφορών θεωρούνται οι αρχικοί και μετέπειτα οικοπεδούχοι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον.

Η παρακολούθηση του έργου από τις μονάδες , του ΙΚΑ, στην ανωτέρω περίπτωση, θα γίνεται για έκαστο των συνιδιοκτητών με υποπινακίδα, η οποία θα συσχετίζεται με την αρχική πινακίδα του έργου, στην οποία και θα καταχωρίζονται πλέον μόνο οι εισφορές που αναλογούν στις εργασίες των κοινοχρήστων και κοινοκτήτων χώρων.

2.2. Τέλος, μετά τα παραπάνω ανακαλούνται οι οδηγίες που είχαν δοθεί στις Μονάδες με το με αριθμ.17084/24-2-73 Γενικό Έγγραφο της Διοίκησης σχετικά με την υποβολή ένστασης από εργολάβο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΠΡΟΪΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Για έργα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που εκτελούνται μετά από ανάθεση ή εργολαβία, υπόχρεοι εργοδότες, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρ. 8, περ.5,εδ. ε του ΑΝ 1846/51, θεωρούνται οι ανάδοχοι ή εργολάβοι.

Για έργα του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που εκτελούνταν, μετά από ανάθεση ή εργολαβία, για μεν τα οικοδομικά υπόχρεος εργοδότης θεωρείτο, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθ.8 παρ.5 εδ. γ του ΑΝ 1846/51, ο κύριος του έργου δηλ. ο φορέας που ανέθετε και τα πρόσωπα που συμβάλλονταν μ’ αυτόν για την εκτέλεση του έργου.

Η τροποποίηση της διάταξης του άρθ.8 παρ.5 εδ. ε του ΑΝ 1846/51 κρίθηκε αναγκαία μετά την εφαρμογή της παρ. 7 του άρθρου 39 του Ν.2065/92 και για την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις δημόσιας ή κοινής ωφελείας και επιχειρήσεις γενικά και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Γεν. Έγγραφο Ε57/4/29.1.99).

2. ΙΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Με την κοινοποιούμενη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 60 του Ν. 2676/99 και για τα έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία, που εκτελούνται μετά από ανάθεση ή εργολαβία, υπόχρεοι εργοδότες θεωρούνται οι ανάδοχοι ή εργολάβοι και οι φορείς ανάθεσης υποχρεούνται, πριν από κάθε εξόφληση ή οποιαδήποτε τμηματική καταβολή χρημάτων στους αναδόχους, να απαιτούν την προσκόμιση βεβαίωσης του ΙΚΑ, η οποία χορηγείται σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 39 του Ν. 2065/92, για την καταβολή των οφειλομένων προς αυτό εισφορών ή άλλων συναφών οφειλών. Σε αντίθετη περίπτωση, παρακρατούν το αντίστοιχο ποσό και το καταβάλλουν απευθείας στο ΙΚΑ.

Η κοινοποιούμενη διάταξη έχει ισχύ από 5-1-99, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.2676/99.

Μετά τα παραπάνω οι Υπηρεσίες μας θα πρέπει:

α) Να αναπροσδιορίσουν τους υπόχρεους εργοδότες όλων των έργων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εκτελούνται με ανάθεση ή εργολαβία.

β) Να χορηγούν βεβαιώσεις ασφ/κής ενημερότητας για είσπραξη λογ/μών στους αναδόχους των έργων του ευρύτερου δημοσίου τομέα σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 39 του Ν. 2065/92 (Γ.Ε.Ε57/4/29-1-99).

 

 



Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

 

ΕΡΓΟ
Δ/ΝΣΗ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Υπολογισμού των κατ'ελάχιστον απαιτουμένων Ημερομισθίων Εργατοτεχνιτών
(μη εστεγασμένων επαγγελμάτων) (Απ. Φ21/478/18-3-97 - ΦΕΚ 252Β/1997)



 

 

Αριθμός ημερομισθίων ανά τ.μ. ( για κάθε είδος χώρου)

Α/α

Είδος κτιρίου ή εργασίας (ανάλογα με τη χρήση και τον τρόπο κατασκευής)

Ελεύθε
ρος χώρος pilotis

Υπογ.
βοηθη-
τικοί
χώροι

Στεγ/
νοι
ισόγ.
χώροι Σταθμ

Ημι-
υπαί-
ριοι
χώροι

Πισίνες
Συντρι-
βάνια

Ακάλυ-
πτος
χώρος

Λοιπές
επιφά-
νειες,
κύριοι
χώροι

Αριθμός
Ημερομι-
σθίων

(Α.Η.)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

(9)

(9α)

1

Κατοικίες γενικώς

0,62x

0,86x

0,59x

1,03x

0,89x

0,06x

1,35x

 

2

Γραφεία,καταστήματα, εμπορ.κέντρα,κινημ/φοι

-

0,60x

0,51x

0,79x

0,71x

0,05x

0,99x

 

3

Ανωδομή ειδικών

κτιρίων

-

0,60x

0,51x

0,79x

0,71x

0,05x

0,65x

 

4

Τουριστικά κτίρια γενικώς

-

0,78x

0,62x

1,04x

0,86x

0,06x

1,29x

 

5

Βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεργεία κ.λπ.

-

0,51x

0,51x

-

0,51x

0,03x

0,51x

 

6

Πρατήρια βενζίνης, Πλυντήρια αυτοκινήτων

-

0,51x

0,51x

-

-

0,04x

0,76x

 

7

Πολυόροφα κτίρια Parking

-

0,48x

0,48x

-

-

0,04x

0,51x

 

8

Γεωργικές αποθήκες και Συναφή

-

0,31x

0,31x

-

-

-

0,31x

 

9

Αντικατάσταση στέγης

-

-

-

-

-

-

0,27x

 

10

Κατεδαφίσεις με μηχανικά μέσα

-

-

-

-

-

-

0,04x

 

11

 

-

-

-

-

-

-

-

 

12

 

-

-

-

-

-

-

-

 

 

Μέσο Ημερομίσθιο όπως καθορίζεται από το Ι.Κ.Α. (Μ.Η.) = δρχ.

Αριθμός Ημερομισθίων Πίνακα 1

(+) ή (-) ημερομίσθια

Υπόλοιπα Ημερομίσθια (Πίνακα 2 ή 3)

Συνολικός Αριθμός Ημερομισθίων (Α.Η.)

=

=

=

=

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ = (Α.Η.) x (Μ.Η.) = ………….. x ……………. = ……………… δρχ.

Hμερομηνία:

 



Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ

 



Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

ΕΡΓΟ
Δ/ΝΣΗ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Υπολογισμού των κατ'ελάχιστον απαιτουμένων Ημερομισθίων Εργατοτεχνιτών
(εστεγασμένων επαγγελμάτων) (Απ. Φ21/478/18-3-97 - ΦΕΚ 252Β/1997)



 

 

Αριθμός ημερομισθίων ανά τ.μ. ( για κάθε είδος χώρου)

Α/α

Είδος κτιρίου ή εργασίας (ανάλογα με τη χρήση και τον τρόπο κατασκευής

Ελεύ-
θερος
χώρος
pilotis

Υπογ.
Βοηθη-
τικοί
χώροι

Στεγ/νοι
ισόγειοι
χώροι
σταθμ.

Ημιυπαί
θριοι
χώροι

Πισίνες
Συντρι-
βάνια

Ακάλυ-
πτος
χώρος

Λοιπές
επιφάνειε, κύριοι χώροι

Αριθμός Ημερομι-
σθίων (Α.Η.)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

(9)

(9α)

1

Κατοικίες γενικώς

0,15x

0,81x

0,15x

0,39x

0,83x

0,06x

0,54x

 

2

Γραφεία, καταστήματα, εμπορ.κέντρα, κινημ/φοι

-

0,60x

0,15x

0,36x

0,71x

0,05x

0,47x

 

3

Ανωδομή ειδικών κτιρίων

-

0,60x

0,15x

0,6x

0,71x

0,05x

0,41x

 

4

Τουριστικά κτίρια γενικώς

-

0,78x

0,17x

0,46x

0,86x

0,06x

0,61x

 

5

Βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεργεία κ.λπ.

-

0,51x

0,14x

-

0,51x

0,03x

0,16x

 

6

Πρατήρια βενζίνης, πλυντήρια αυτοκινήτων

-

0,51x

0,14x

-

-

0,04x

0,32x

 

7

Πολυόροφα κτίρια Parking

-

0,48x

0,14x

-

-

0,04x

0,16x

 

8

Γεωργικές αποθήκες και συναφή

-

0,31x

0,13x

-

-

-

0,13x

 

9

 

-

-

-

-

-

-

-

 

10

 

-

-

-

-

-

-

-

 

11

 

-

-

-

-

-

-

-

 

12

 

-

-

-

-

-

-

-

 

 

Μέσο Ημερομίσθιο όπως καθορίζεται από το Ι.Κ.Α. (Μ.Η.) = ……….. δρχ.

Αριθμός Ημερομισθίων Πίνακα 2

 

Υπόλοιπα Ημερομίσθια (Πίνακα 1 ή 3)

Συνολικός Αριθμός Ημερομισθίων (Α.Η.)

=

 

=

=

 

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ = (Α.Η.) x (Μ.Η.) = ………….. x ……………. = ……………… δρχ

Ημερομηνία:



Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ

 

 



Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

ΕΡΓΟ
Δ/ΝΣΗ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ 3



κωδ. ΙΚΑ

εργασία

μον. μετρ

συντελ.
ημ/σθίων Ι.Κ.Α

01.00

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ

 

 

01.01

Γενικές εκσκαφές γαιώδεις

μ3

0,002

01.02

Γενικές εκσκαφές ημιβραχώδεις

μ3

0,004

01.03

Γενικές εκσκαφές βραχώδεις

μ3

0,005

01.04

Εκσκαφές θεμελίων γαιώδεις

μ3

0,003

01.05

Εκσκαφές θεμελίων γαιώδεις

μ3

0,004

01.06

Εκσκαφές θεμελίων ημιβραχώδεις

μ3

0,006

01.07

Εκσκαφές θεμελίων βραχώδεις

μ3

0,002

01.08

Επιχώσεις με μηχανικά μέσα

μ3

0,360

01.09

Εκσκαφές ημιβραχώδεις με χέρια / κομπρεσέρ

μ3

0,450

01.10

Εκσκαφές βραχώδεις με χέρια / κομπρεσέρ

μ3

0,720

01.11

Επιχώσεις πάσης φύσεως με χέρια

μ3

0,180

 

 

 

 

02.00

ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ

 

 

02.01

Καθαίρεση ωπλισμένου σκυροδέματος

μ3

1,440

02.02

Καθαίρεση άοπλου σκυροδέματος

μ3

0,900

02.03

Καθαίρεση πλινθοδομών συνήθους κονιάματος

μ3

0,270

02.04

Καθαίρεση πλινθοδομών ισχυρού κονιάματος

μ3

0,360

02.05

Καθαίρεση λιθοδομών πάσης φύσεως

μ2

0,450

02.06

Καθαίρεση επιχρισμάτων

μ2

0,090

02.07

Καθαίρεση τοίχων δια την διαμόρφωση θυρών

τεμ.

0,333

02.08

Καθαίρεση ξύλινων ή σιδηρών θυρών & παραθύρων

μ2

0,202

02.09

Αποξήλωση κεραμιδιών στέγης

μ2

0,018

02.10

Αποξήλωση σκελετού (ζευκτού) στέγης

μ2

0,036

02.11

Αποξήλωση κυματοειδών φύλλων

μ2

0,013

02.12

Αποξήλωση δαπέδων

μ2

0,027

02.13

Αποξήλωση ξυλίνων δαπέδων

μ2

0,022

02.14

Αποξήλωση υγρομόνωσης

μ2

0,009

02.15

Αποξήλωση θερμομόνωσης

μ2

0,007

02.16

Απομάκρυνση δια χειρών προϊόντων καθαιρέσεων / αποξηλώσεων

μ3

0,270

 

 

 

 

03.00

ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΑ

 

 

03.01

Ωπλισμένο σκυρόδεμα

μ3

0,810

03.02

Ελαφρά ωπλισμένο σκυρόδεμα (με πλέγμα)

μ3

0,450

03.03

Ελαφρό μπετόν

μ3

0,270

03.04

Άοπλο σκυρόδεμα δαπέδων

μ2

0,315

03.05

Εξισωτικές στρώσεις

μ2

0,018

03.06

Επιφάνειες εμφανούς σκυροδέματος

μ2

0,027

03.07

Σενάζ δρομικά

μ.μ.

0,036

03.08

Σενάζ μπατικά

μ.μ.

0,063

03.09

Μανδύας χυτού σκυροδέματος

μ3

1,350

03.10

Μανδύας εκτοξευόμενου σκυροδέματος

μ2

0,225

 

 

 

 

04.00

ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ

 

 

04.01

Λιθοδομές με κοινούς λίθους

μ2

0,270

04.02

Λιθοδομές με λαξευτούς λίθους

μ2

0,630

04.03

Πλινθοδομές δρομικές

μ2

0,054

04.04

Πλινθοδομές μπατικές

μ2

0,090

04.05

Τσιμεντολιθοδομές

μ2

0,036

04.06

Κισσηρολιθοδομές

μ2

0,031

04.07

Διακοσμητικά τούβλα & υαλότουβλα

μ2

0,180

 

 

 

 

05.00

ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ

 

 

05.01

Ασβεστοτσιμεντοκονιάματα τριπτά

μ2

0,040

05.02

Τσιμεντοκονιάματα τριπτά με διογκωμένο περλίτη 2 στρώσεων

μ2

0,072

05.03

Ασβεστοτσιμεντοκονιάματα με επικάλυψη σαγρέ

μ2

0,045

05.04

Αρτιφισιέλ τριπτά

μ2

0,063

05.05

Επιχρίσματα χωριάτικου τύπου

μ2

0,036

05.06

Επιχρίσματα τραβηκτά

μ.μ.

0,198

06.00

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΙΧΩΝ

 

 

06.01

Με πλακίδια πορσελάνης (κολλητά)

μ2

0,090

06.02

Με πλακίδια πορσελάνης (τσιμεντοκονίαμα)

μ2

0,108

06.03

Με ξύλο

μ2

0,162

06.04

Με διακοσμητικά τούβλα

μ2

0,144

06.05

Με λίθινες πλάκες (Καρύστου)

μ2

0,135

06.06

Με πλάκες μαρμάρου (ορθομαρμάρωση)

μ2

 

06.07

Με αλουμίνιο

μ2

 

 

 

 

 

07.00

ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΩΝ

 

 

07.01

Με τσιμεντοκονία

μ2

0,036

07.02

Με τσιμεντόπλακες

μ2

0,045

07.03

Γαρμπιλομωσαϊκό

μ2

0,045

07.04

Με μωσαϊκό λευκού τσιμέντου

μ2

0,054

07.05

Με λίθινες πλάκες (Καρύστου κ.λπ.)

μ2

0,099

07.06

Με πλάκες μαρμάρου

μ2

0,108

07.07

Με πλακίδια κεραμικά ή πορσελάνης

μ2

0,099

07.08

Με ξύλινα δάπεδα καρφωτά επί καδρονίων

μ2

0,126

07.09

Με ξύλινα κολλητά δάπεδα

μ2

0,081

07.10

Με πλαστικά πλακάκια ή τάπητα

μ2

 

07.11

Λειότριψη και στίλβωση δαπέδων μωσαϊκών

μ2

0,036

07.12

Τρίψιμο / βερνίκωμα ξύλινων δαπέδων

μ2

0,031

 

 

 

 

08.00

ΜΟΝΩΣΕΙΣ – ΣΤΕΓΑΝΩΣΕΙΣ

 

 

08.01

Υγρομόνωση με μεμβράνες / ασφαλτόπανα

μ2

0,018

08.02

Υγρομόνωση με επαλειφόμενο υλικό

μ2

0,009

08.03

Θερμομόνωση με θερμομονωτικές πλάκες

μ2

0,006

 

 

 

 

09.00

ΜΑΡΜΑΡΙΚΑ

 

 

09.01

Κατώφλια, επίστρωση στηθαίων, ποδιές παραθύρων

μ.μ.

0,045

09.02

Μαρμαροεπένδυση βαθμίδος

μ.μ.

0,090

09.03

Σκαλομέρια

ζεύγ.

0,018

09.04

Σοβατεπιά

μ.μ.

0,002

 

 

 

 

10.00

ΨΕΥΔΟΡΟΦΕΣ

 

 

10.01

Επίχρισμα σε μεταλλικό πλέγμα

μ2

0,090

10.02

Από γυψοσανίδες

μ2

 

10.03

Από πλάκες ορυκτών ινών σε μεταλλικό σκελετό

μ2

 

10.04

Από ξύλο

μ2

 

 

 

 

 

11.00

ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ

 

 

11.01

Επικεράμωση με κεραμίδια κολυμπητά

μ2

0,081

11.02

Επικεράμωση με κεραμίδια καρφωτά / δετά

μ2

0,031

11.03

Ξύλινος σκελετός στέγης εδραζόμενος

μ2

0,045

11.04

Ξύλινος σκελετός στέγης αυτοφερόμενος

μ2

0,108

11.05

Επικάλυψη με σχιστόπλακες εν ξηρώ

μ2

0,031

11.06

Επικάλυψη με σχιστόπλακες κολυμπητές

μ2

0,090

11.07

Επικάλυψη με κυματοειδείς πλάκες

μ2

0,009

 

 

 

 

12.00

ΣΤΗΘΑΙΑ

 

 

12.01

Από ωπλισμένο σκυρόδεμα

μ.μ.

0,090

 

 

 

 

13.00

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ

 

 

13.01

Υδροχρωματισμοί πάσης φύσεως

μ2

0,009

13.02

Πλαστικά απλά επί τοίχου

μ2

0,027

13.03

Πλαστικά ή ριπολίνες σπατουλαριστά

μ2

0,040

13.04

Επαναχρωματισμός τοίχων με πλαστικά / ριπολίνες

μ2

0,027

13.05

Χρωματισμοί / επαναχρωματισμοί με ακρυλικό ή τσιμεντόχρωμα

μ2

0,027

13.06

Χρωματισμοί / επαναχρωματισμοί με ρελιέφ

μ2

0,036

13.07

Χρωματισμοί ξύλινων επιφανειών

μ2

0,063

13.08

Χρωματισμοί σιδηρών επιφανειών

μ2

0,072

13.09

Χρωματισμοί σωλήνων / κουπαστών

μ.μ.

0,027

13.10

Επαναχρωματισμοί ξυλίνων / σιδηρών επιφανειών

μ2

0,045

13.11

Βερνικοχρωματισμοί ξυλίνων επιφανειών

μ2

0,135

 

 

 

 

14.00

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

 

 

14.01

Τζάκι με καπνοδόχο

αποκ.

2,700

14.02

Καμινάδα μετά των ικριωμάτων

μ.μ.

0,225

14.03

Ικριώματα

μ2

0,013

 

 

 

 

15.00

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ

 

 

15.01

Περιβάλλων χώρος

μ2

 

 

 

 

 

 

Τροφοδοσία Rss 
Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα τώρα
Επισκέπτης
Μεταπήδηση στη Συζήτηση:  
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέα θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ψηφοφορίες σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να ψηφίσετε σε αυτή τη συζήτηση.

Ειδοποίηση

Icon
Error