Post

Αλλαγές στους τύπους αδειών - ΦΕΚ 2090/ 20.5.2021

Το αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες εισάγει πλήθος νέους τύπους αδειών προκειμένου να καλύψει τις πρόσθετες απαιτήσεις που ορίζονται στο ΦΕΚ 2090/20.05.2021. Οι άδειες αυτές έχουν σαν κατάληξη (ν. 4759/2020) και ουσιαστικά αντικαθιστούν τις συνηθέστερες περιπτώσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Επισημαίνεται ότι η αλλαγή δεν αφορά τόσο τη λεκτική αλλαγή πχ «Προέγκριση οικοδομικής άδειας (ν. 4759/2020)», όσο τις διαφορετικές απαιτήσεις ελέγχων και εγγράφων που πλέον υπάρχουν για κάθε μια άδεια.

Κατ’ ουσία με τις νέες διατάξεις θεσμοθετείται η υποχρεωτική έκδοση προέγκρισης για τους περισσότερους τύπους οικοδομικών αδειών. Σημειώνεται ότι στη διαδικασία προέγκρισης πραγματοποιείται και ο ουσιαστικός έλεγχος για την πιστοποίηση του δικαιώματος έκδοσης τους. Στη διαδικασία της προέγκρισης (προσοχή, δεν αναφέρεται ρητά) καθορίζονται εξ αρχής οι απαιτούμενες μελέτες (με τη σωστή ανάθεσή τους στην ομάδα έργου). Στη συνέχεια, με ευθύνη του μηχανικού, υποβάλλονται οι απαραίτητες μελέτες, τα δικαιολογητικά και οι εγκρίσεις και κατόπιν οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά και αυτόματα.

Επίσης, υπάρχουν «λεπτές» αλλαγές σε άδειες που παραμένουν σε ισχύ με νέο ρόλο (έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας), όπου έχει γίνει αλλαγή των υποχρεωτικών και προαιρετικών ελέγχων κατά περίπτωση.

Επιπρόσθετα, μια σημαντική προσθήκη είναι αυτή της νέας παραμέτρου κατηγορία σε πολλές άδειες, προκειμένου να καλυφθεί το κενό σε άδειες που δεν προσδιορίζουν ρητά την κατηγορία αλλά είναι γενικές. Έτσι για παράδειγμα, στην περίπτωση «Προέγκριση οικοδομικής άδειας (ν. 4759/2020)» προβλέπονται 4 κατηγορίες αδειών (Οικοδομική άδεια κατηγορία 1,2,3 και Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετης κατασκευή κατηγορία 1) προκειμένου να προσδιοριστεί η κατηγορία της αιτούμενης άδειας.

Τέλος, εκδίδεται η προβλεπόμενη βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 30 του ν. 4495/2017, δια της υποβολής αίτησης με την ταυτόχρονη υποβολή των εγκρίσεων άλλων φορέων ή συλλογικών οργάνων, εφόσον αυτές απαιτούνται.

Αφήστε το μήνυμά σας.

Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης. Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.