Post

e-ΕΦΚΑ Ερωτοαπαντήσεις #1

Ποιος είναι υπεύθυνος για την καταχώρηση των στοιχείων του έργου;

Τυπικά την καταχώρηση αναλαμβάνει να εκτελέσει ο κύριος του έργου ή - σε περίπτωση αντιπαροχής - ο εργολάβος του έργου. Τα τεχνικά στοιχεία του έργου (πίνακες Ι ή/και ΙΙ  ή/και ΙΙΙ) τα παρέχει ο μηχανικός που μελέτησε το έργο.

Πώς μπορεί να γίνει πρακτικά η καταχώρηση των στοιχείων ενός έργου;

H είσοδος στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ γίνεται με κωδικούς TaxisNet ενός από τους υπεύθυνους του έργου. Επομένως είναι υποχρεωτικό να «παρίσταται» με κάποιο τρόπο ο κύριος του έργου, παρόλο που η διαδικασία υποβολής της δήλωσης είναι μια εξειδικευμένη εργασία και σε κάθε περίπτωση αρμοδιότητα/ευθύνη του μηχανικού. Επομένως, η καταχώρηση μπορεί να γίνει:

  • Από τον ιδιοκτήτη του έργου με τεχνικά στοιχεία που θα λάβει από το μηχανικό του.
  • Από τον μηχανικό του έργου (εφόσον αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς του κυρίου του έργου).

Ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού των ημερομισθίων;

Για τις ανάγκες του ηλεκτρονικού συστήματος έχουν γίνει ορισμένες προσαρμογές ειδικότερα στους Πίνακες 1,2 – όπου οι επιμέρους χρήσεις θεωρούνται ως «διακριτές» ενότητες με την ονομασία «κτίρια». Επίσης υπάρχουν μικρές διαφορές στον Πίνακα 3 (αναλυτικός) όπου οι εργασίες υποβάλλονται ανακεφαλαιωτικά. Τέλος οι μειώσεις εφαρμόζονται με ένα ιδιαίτερο τρόπο. 

Αφήστε το μήνυμά σας.

Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης. Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.