Γνωσιακή Βάση

Καλώς ήρθατε! Δεν μπορείτε να εγγραφείτε ή να κάνετε είσοδο στο σύστημα.
Επιλογές
Προβολή
Μετάβαση στη τελευταία δημοσίευση Μετάβαση στην πρώτη μη αναγνωσμένη
Νάντια Λιάκου  
#1 Απεσταλμένο : Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 1:34:46 μμ(UTC)
Νάντια Λιάκου

Κατάταξη: Διαχειριστής

Δημοσιεύσεις: 385
Ελλάδα

Διευκρινίσεις για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και την καταχώρηση των στοιχείων του στην ηλεκτρονική εφαρμογή "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας".

Επισημαίνεται ότι η εγκύκλιος πρέπει να αναγνωσθεί ως οδηγία προς τους υπευθύνους διαχείρισης των υπηρεσιών οικονομικών, αφού κατά κύριο λόγο κωδικοποιεί προϋπάρχουσες διατάξεις και δεν εισάγει νέες.

Κτιριακή μονάδα

Το Π.Ε.Α. εκδίδεται για κτίριο ή κτιριακή μονάδα και όχι σύμφωνα με την άδεια δόμησης (οικοδομική άδεια), το ιδιοκτησιακό καθεστώς κλπ. Συνεπώς:

  • Σε συγκροτήματα κτιρίων (π.χ. διακριτές πτέρυγες) εκδίδεται κατ' ελάχιστον ένα Π.Ε.Α. ανά κτίριο.
  • Σε ιδιοκτησίες που έχουν συνενωθεί λειτουργικά (π.χ. καταστήματα) εκδίδεται ένα Π.Ε.Α. για το κτίριο ή την κτιριακή μονάδα που έχει προκύψει.
  • Για μέρος κτιριακής μονάδας (όπως για παράδειγμα επαγγελματικό χώρο εντός κτιριακής μονάδας ή δωμάτιο κατοικίας) δεν εκδίδεται Π.Ε.Α., καθώς το μικρότερο τμήμα κτιρίου για το οποίο μπορεί να εκδοθεί Π.Ε.Α. είναι η κτιριακή μονάδα.

Χρήσεις

Ως προς τη χρήση (είδος) του ακινήτου η εγκύκλιος επισημαίνει τα εξής:

  • Κτίριο που έχει περισσότερες από μία χρήσεις χαρακτηρίζεται ως μικτής χρήσης. Στην περίπτωση αυτή κάθε τμήμα του χαρακτηρίζεται με τη δική του χρήση και εξετάζεται από τον ενεργειακό επιθεωρητή η απαίτηση έκδοσης Π.Ε.Α. ή μη ξεχωριστά για κάθε χρήση.
  • Ειδικά στις περιπτώσεις που για τη λειτουργία ενός ενιαίου οργανισμού είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν στο ίδιο κτίριο περισσότερες της μίας χρήσεις, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά της κύρια χρήσης, τότε το κτίριο χαρακτηρίζεται συνολικά με τη χρήση που κυριαρχεί (π.χ. "νοσοκομείο" για κατάστημα εντός νοσοκομείου, "ξενοδοχείο" για εστιατόριο εντός ξενοδοχείου).
  • Σε περίπτωση κτιρίου με ενιαία χρήση, δεν απαιτείται η έκδοση Π.Ε.Α. για κάθε επιμέρους κτιριακή μονάδα αυτού, αλλά η πιστοποίηση των κτιριακών μονάδων του μπορεί να βασίζεται στην πιστοποίηση ολόκληρου του.

Συχνότητα Π.Ε.Α.

Αν και στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το Π.Ε.Α. ισχύει για 10 έτη από την ημερομηνία έκδοσής του, αυτό δεν ισχύει καθότι με Ν. 4122/2013 άρθρο 22 καταργήθηκαν μεταξύ άλλων και το άρθρο 6 του Ν. 3661/2010 που όριζε 10ετη ισχύ του Π.Ε.Α.

Επομένως το Π.Ε.Α. συνοδεύει την κτηριακή μονάδα σε όλο τον κύκλο ζωής της, εκτός και εάν γίνει ριζική μεταβολή κλπ.

Αυστηρές ποινές

Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση μη έκδοσης Π.Ε.Α. επιβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4122/2013, πρόστιμο σε βάρος του κατά νόμο υπόχρεου από χίλια (1.000) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Ως υπόχρεος νοείται ο ιδιοκτήτης του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας ή ο διαχειριστής του κτιρίου ως εντολοδόχος των ιδιοκτητών.

Κρίσιμες ημερομηνίες και προθεσμίες

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 12 του ν.4122/2013, η έκδοση Π.Ε.Α. είναι υποχρεωτική κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας ως ακολούθως:

  • Από 09.01.2011 κατά τη νέα μίσθωση κτιρίων και
  • Από 09.12.2011 κατά τη νέα μίσθωση κτιριακών μονάδων.
  • Η καταχώρηση των στοιχείων του στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας, είναι υποχρεωτική από 09.11.2015.
  • Σε μισθωμένες κτιριακές μονάδες με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50τ.μ.), για τις οποίες η έκδοση Π.Ε.Α. κατέστη υποχρεωτική από 01.01.2016, υφίσταται υποχρέωση ύπαρξης ισχύοντος Π.Ε.Α. και καταχώρησης των στοιχείων του στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας.

Επισημαίνεται ότι, οι υπόχρεοι οφείλουν σε διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της εγκυκλίου να εκδώσουν (εφόσον δεν έχουν ήδη εκδώσει) και να συμπληρώσουν τα στοιχεία του Π.Ε.Α. στα σχετικά πεδία της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας.

 

 

Επεξεργασία από χρήστη Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016 10:57:11 πμ(UTC)  | Αιτιολογία: Δεν προσδιορίστηκε

Συνημμένα αρχεία:
6ΛΣΗ4653Π8-ΖΡΠ.pdf (350kb) έγινε λήψη 275 φορές.

Τροφοδοσία Rss 
Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα τώρα
Επισκέπτης
Μεταπήδηση στη Συζήτηση:  
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέα θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ψηφοφορίες σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να ψηφίσετε σε αυτή τη συζήτηση.

Ειδοποίηση

Icon
Error