Γνωσιακή Βάση

Καλώς ήρθατε! Δεν μπορείτε να εγγραφείτε ή να κάνετε είσοδο στο σύστημα.
Επιλογές
Προβολή
Μετάβαση στη τελευταία δημοσίευση Μετάβαση στην πρώτη μη αναγνωσμένη
Διαχειριστής  
#1 Απεσταλμένο : Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012 7:41:15 μμ(UTC)
Διαχειριστής

Κατάταξη: Διαχειριστής

Δημοσιεύσεις: 1.189
Ελλάδα

ΒΑΣΗ ΕΡΓΩΝ 3.6.3470 

Στην νέα έκδοση ΒΑΣΗ ΕΡΓΩΝ 2009 προστέθηκαν σημαντικά νέα χαρακτηριστικά:

  • Δυνατότητα κατηγοριοποίησης των ειδών (προϊόντων, υπηρεσιών και δαπανών) ανά οικογένεια, ομάδα, κατηγορία και υποκατηγορία.
  • Νέες συναλλαγές προμετρήσεων και επιμετρήσεων.
  • Νέες λειτουργίες για τη σύνταξη και την παρακολούθηση προσφορών και συμφωνιών πελατών/προμηθευτών/υπεργολάβων.
  • Νέοι αυτοματισμοί στη δημιουργία συναλλαγών (π.χ δημιουργία αγοράς από παραλαβές κλπ).
  • Βελτιώσεις στη Γρήγορη και Συνοπτική Αγορά (Δυνατότητα κατηγοριοποίησης της συναλλαγής ως προς το είδος πχ αγορά ηλεκτρολογικού υλικού, εισαγωγή εκτελεσμένων ποσοτήτων σε προϋπολογισμό και συμφωνία κοκ).
  • Καταστάσεις ΚΕΠΥΟ.
  • Δεκάδες νέες αναφορές.
  • Ενημέρωση τεκμηρίωσης

Επιπλέον προστέθηκαν video εκμάθησης του προγράμματος.

Αναλυτικά έγιναν οι ακόλουθες προσθήκες και βελτιώσεις:

ΒΑΣΗ ΕΡΓΩΝ

Στην έκδοση ΒΑΣΗ ΕΡΓΩΝ μπορείτε να κατατάσσετε τα είδη σας (προϊόντα, υπηρεσίες, δαπάνες) σε Οικογένειες, Ομάδες, Κατηγορίες, Υποκατηγορίες.

Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε 2 είδη (προϊόντα) με τις ακόλουθες περιγραφές:

  • Κεραμικά πλακίδια 40 x 40 χρώματος καφέ
  • Κεραμικά πλακίδια 25 x 25 χρώματος γκρι

Μπορείτε να κατατάξετε και τα δύο είδη στην κατηγορία Οικοδομικά υλικά:: Πλακίδια:: Κεραμικά.

Με αυτό το τρόπο, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να εντοπίσετε αγορές που κάνατε και αφορούν την ανωτέρω κατηγορία (Οικοδομικά υλικά:: Πλακίδια:: Κεραμικά), ανεξάρτητα από το μέγεθος, το χρώμα κ.ο.κ. Επιπλέον διατηρείται και η ειδική πληροφορία για το μέγεθος, το χρώμα και την ποσότητα του καθενός είδους  που κινήθηκε, εφόσον η εγγραφή της δαπάνης έγινε με μια συναλλαγή αναλυτικής Αγοράς.

Στην περίπτωση που η αγορά καταχωρείται με μια Γρήγορη ή Συνοπτική Αγορά, προφανώς δεν υπάρχει πληροφορία για τα είδη που κινήθηκαν. Μπορείτε ωστόσο, από την τρέχουσα έκδοση, να προσαρτήσετε στη συναλλαγή την πληροφορία της κατηγορίας του είδους που διακινήθηκε π.χ. Οικοδομικά υλικά:: Πλακίδια:: Κεραμικά.

Έτσι, ανεξάρτητα από το είδος της συναλλαγής που χρησιμοποιήσατε, μπορείτε να λάβετε μια απάντηση στην ερώτηση 'Πόσο κόστισαν οι αγορές για ένα συγκεκριμένο έργο και αφορούν την κατηγορία Οικοδομικά υλικά:: Πλακίδια:: Κεραμικά.;'

Η παραπάνω δυνατότητα διευκολύνει την παρακολούθηση των κινήσεων σας (αγορές, πωλήσεις,επιμετρήσεις κλπ) σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του είδους, καθώς και τη λήψη των σχετικών καταστάσεων. Προς το σκοπό αυτό, προστέθηκε μια νέα καρτέλα Κινήσεις ανά κατηγορία είδους με τις εξής νέες δυνατότητες: 

  • Καρτέλα κινήσεων ειδών με βάση την κατηγοριοποίησή τους
  • Pivot table με βάση την κατηγοριοποίηση των ειδών
  • Καταστάσεις με βάση την κατηγοριοποίηση των ειδών

Παρατήρηση Η λειτουργία της κατηγοριοποίησης ειδών μπορεί να χρησιμοποιείται πλέον και στη γρήγορη ή συνοπτική αγορά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Συναλλαγές προμετρήσεων και επιμετρήσεων

Στην έκδοση ΒΑΣΗ ΕΡΓΩΝ 2009 αυξάνεται ο αριθμός των συναλλαγών. Συγκεκριμένα προστίθενται οι συναλλαγές προμέτρησης και επιμετρήσεων.

Πέρα από την προφανή λειτουργία τους, ο λόγος που προστέθηκαν οι παραπάνω συναλλαγές ήταν η επίλυση ενός σημαντικού διαδικαστικού προβλήματος που αντιμετώπιζαν οι κατασκευαστές.

Αποτελεί κοινή πρακτική για τους κατασκευαστές να προγραμματίζουν και να εκτελούν τις εβδομαδιαίες πληρωμές των υπεργολάβων με βάση τη πρόοδο των εργασιών. Οι περιοδικές πληρωμές επομένως εξαρτώνται από μια προσωρινή επιμέτρηση (πιστοποίηση), που αποτελεί ένα πρώτο κριτήριο για το ποσό που πρέπει να καταβληθεί.

Οι εγγραφές στη ΒΑΣΗ ΕΡΓΩΝ για την παρακολούθηση του κόστους γίνονται με συναλλαγές που χαρακτηρίζονται ως αξιακές (π.χ. αγορές και δαπάνες). Μέχρι την έκδοση του 2008, θα έπρεπε επομένως κανείς να καταχωρεί στο πρόγραμμα τις αγορές του ως ακολούθως:

Πριν από το 2009:

  • Αγορά 1 (1η προσωρινή χρέωση, με ή χωρίς παραστατικό)
  • Πληρωμή 1η (έναντι λογαριαμού)
  • Αγορά 2 (2η προσωρινή χρέωση, με ή χωρίς παραστατικό)
  • Πληρωμή 2 (έναντι λογαριασμού)
  • ...
  • Υπόλοιπο αγορών (εκκαθάριση)
  • Πληρωμή (εξόφληση)

Με την έκδοση ΒΑΣΗ ΕΡΓΩΝ 2009 το παραπάνω μοντέλο γίνεται πιο ορθολογικό:

  • Επιμέτρηση 1 (1η πιστοποίηση)
  • Πληρωμή 1η (έναντι λογαριαμού)
  • Επιμέτρηση 2 (2η πιστοποίηση)
  • Πληρωμή 2 (έναντι λογαριαμού)
  • ...
  • Αγορά (οριστική χρέωση, με ή χωρίς παραστατικό)
  • Πληρωμή (εξόφληση)

Όταν ζητάτε επομένως κινήσεις έργου πριν από τη καταχώρηση της αγοράς, εμφανίζονται κανονικά οι προσωρινές επιμετρήσεις και οι πληρωμές.

Μετά την καταχώρηση της αγοράς, εμφανίζονται πλέον μόνο η αγορά και οι πληρωμές, ενώ οι επιμετρήσεις  εμφανίζονται σε ξεχωριστή καρτέλα (μαζί με τις προμετρήσεις) για λόγους αναφοράς.

Ειδικότερα για τη συναλλαγή επιμέτρησης ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Η συναλλαγή επιμέτρησης είναι αξιακή (μεταφέρει πληροφορία τόσο για ποσότητες, όσο και για αξίες
  • Για να εμφανίζεται στις κινήσεις έργου μια επιμέτρηση, πρέπει να έχετε ζητήσει να μεταφέρονται η καθαρή αξία και/ή η αξία ΦΠΑ.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε μια συναλλαγή αγοράς από μια ή περισσότερες επιμετρήσεις. Με αυτό το τρόπο, οι συναλλαγές επιμετρήσεων δεν εμφανίζονται στις κινήσεις έργου παρά μόνο πληροφοριακά, στις προμετρήσεις - επιμετρήσεις έργου.

 Αλλαγές στις οθόνες του προγράμματος:

Στις Κινήσεις έργου και στις Κινήσεις ανά κατηγορία είδους προστέθηκαν νέες καρτέλες που εμφανίζουν τις προμετρήσεις/επιμετρήσεις του έργου.

 Συμφωνίες προμηθευτών, υπεργολάβων και πελατών

Το σύστημα διαχείρισης συμφωνιών προμηθευτών, υπεργολάβων και πελατών βελτιώθηκε με νέες λειτουργίες και δυνατότητες.

Έτσι, μπορείτε να καταχωρείτε αναλυτικές προσφορές (προϊόντα,υπηρεσίεςποσότητες,τιμές μονάδας), να τις μετατρέπετε σε συμφωνίες και - μέσω αυτών - να διαχειρίζεστε τις συναλλαγές σας. Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίαςαγοράς, πληρωμής,προμέτρησης,επιμέτρησης, παραγγελίας και παραλαβής μέσα από τις συμφωνίες σας!
Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία, μπορείτε εύκολα να συγκρίνετε τις συμφωνηθείσες και τελικές ποσότητες και τις τιμές μονάδας ανά προϊόν ή υπηρεσία. Δίνεται τέλος η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης συμφωνιών από πίνακες και αντιγραφής συμφωνιών προμηθευτών και πελατών τους σε άλλο έργο. 

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΥ

Η εφαρμογή της κοστολόγησης δίνει τη δυνατότητα οικονομικής και χρονικής παρακολούθησης των εργασιών σας μέσω της δημιουργίας προϋπολογισμών Η εισαγωγή των δεδομένων μπορεί να γίνει απευθείας στην παραπάνω εφαρμογή ή να ενημερώνεται αυτόματα ο προϋπολογισμός σας μετά από κάθε συναλλαγή.

Στην έκδοση του 2009 μπορείτε να εισάγετε προϋπολογισμό τόσο σε φάση μελέτης όσο και σε φάση κατασκευής. Επιπλέον διευκολύνεται η οικονομική και χρονική παρακολούθηση των εργασίων σας μέσω της σύγκρισης πρϋπολογισθείσας/απολογιστικής αξίας καθώς και προγραμματισμένης/πραγματικής χρονικής διάρκειας. Η δυνατότητα σύγκρισης επεκτείνεται πέρα από τις αξίες και σε ποσότητες.  Παρέχεται ακόμη η δυνατότητα ενημέρωσης προϋπολογισθέντων και απολογιστικών τιμών απευθείας μέσα από τις καταχωρησθείσες συναλλαγές (προμετρήσεις, επιμετρήσεις, αγορές).  Τέλος οι κινήσεις του έργου που τροφοδοτούν τον προϋπολογισμό φαίνονται σε διπλανή καρτέλα με σκοπό την πλήρη διαφάνεια και έλεγχο του προγράμματος.

ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ

Προστέθηκε η δυνατότητα δημιουργίας καταστάσεων ΚΕΠΥΟ, με παραγωγή του αντίστοιχου αρχείου. 

Προστέθηκε η διαχείριση του μειωμένου φόρου υπεργολάβων (1%)

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Από την έκδοση ΒΑΣΗ ΕΡΓΩΝ 2009, υπάρχει πλέον μια σειρά μαθημάτων που σας καθοδηγούν στην γρήγορη εκμάθηση του προγράμματος. Τα μαθήματα αυτά υπάρχουν στην κορδέλα (ribbon), στην καρτέλα Η εφαρμογή:: Μαθήματα, αλλά και στην επιφάνεια εργασίας (desktop).

 

Τροφοδοσία Rss 
Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα τώρα
Επισκέπτης
Μεταπήδηση στη Συζήτηση:  
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέα θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ψηφοφορίες σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να ψηφίσετε σε αυτή τη συζήτηση.

Ειδοποίηση

Icon
Error