Γνωσιακή Βάση

Καλώς ήρθατε! Δεν μπορείτε να εγγραφείτε ή να κάνετε είσοδο στο σύστημα.
Επιλογές
Προβολή
Μετάβαση στη τελευταία δημοσίευση Μετάβαση στην πρώτη μη αναγνωσμένη
Διαχειριστής  
#1 Απεσταλμένο : Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012 7:41:29 μμ(UTC)
Διαχειριστής

Κατάταξη: Διαχειριστής

Δημοσιεύσεις: 1.189
Ελλάδα

Μετά τη δημοσίευση της υπ΄ αριθμ. Φ11321/12352/1071/19-6-2009 Απόφασης της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (ΦΕΚ τ.Β΄/1277/29-6-2009), με την οποία τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 15α και 16 του «Κανονισμού Ασφάλισης για την εφαρμογή της Α.Π.Δ.», το ΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για την εφαρμογή της και κοινοποίησε αναλυτικούς πίνακες με τις περιόδους υποβολής τριμηνιαίων Α.Π.Δ. εργοδοτών μηνιαίων Α.Π.Δ. εργοδοτών οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικών περιόδων από 1/1/2010 έως 31/12/2010.

Σε ότι αφορά τα οικοδομοτεχνικά έργα αναφέρονται τα εξής:

1. Τρόπος υποβολής Α.Π.Δ. Οικοδομοτεχνικών Έργων

Με τις διατάξεις της παρ. 1 της Φ11321/12352/1071/19-6-09 Υπουργικής Απόφασης, τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 15α παρ. 2 και 3 του «Κανονισμού Διαδικασιών Ασφάλισης για την Εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης» και καθ΄ ό μέρος αφορούν τα οικοδομοτεχνικά έργα, ορίζεται ότι, οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) οικοδομοτεχνικών έργων υποβάλλονται :

α) Μέσω διαδικτύου, με ψηφιακά – μαγνητικά μέσα και από 01/07/09 υποχρεωτικά, μόνο μέσω διαδικτύου από :

i) Εργοδότες που εκτελούν ιδιωτικά οικοδομικά έργα με το σύστημα της αντιπαροχής.

ii) Εργοδότες που εκτελούν ιδιωτικά τεχνικά έργα με ανάθεση ή εργολαβία.

iii) Εργοδότες που εκτελούν δημόσια έργα με αυτεπιστασία, οι οποίοι απασχολούν περισσότερους από τρείς εργαζόμενους.

iv) Εργοδότες που εκτελούν δημόσια έργα κατά την έννοια του άρθρου 8 παρ. 5 εδάφιο ε΄ του α.ν. 1846/51 (με ανάθεση ή εργολαβία), οι οποίοι απασχολούν περισσότερους από τρείς εργαζόμενους.

β) Με όλα τα μέσα (χειρόγραφα, ψηφιακά – μαγνητικά μέσα, μέσω διαδικτύου) από :

i) Εργοδότες που εκτελούν ιδιωτικά οικοδομικά έργα με αυτεπιστασία.

ii) Εργοδότες που εκτελούν ιδιωτικά τεχνικά έργα με αυτεπιστασία.

iii) Εργοδότες που εκτελούν δημόσια έργα με αυτεπιστασία οι οποίοι απασχολούν μέχρι και τρείς εργαζόμενους.

iv) Εργοδότες που εκτελούν δημόσια έργα σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 8 παρ. 5 εδάφιο ε΄ του α.ν. 1846/51, (με ανάθεση ή εργολαβία) οι οποίοι απασχολούν μέχρι και τρείς εργαζόμενους.

2. Έναρξη και λήξη προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μέσω διαδικτύου από εργοδότες που εκτελούν οικοδομοτεχνικά έργα

Με τις διατάξεις της παρ. 3 της εν λόγω Υπουργικής Αποφάσεως, μετά την παρ. 9 του άρθρου 16 του «Κανονισμού Διαδικασιών Ασφάλισης για την Εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης» προστέθηκε παρ. 10 σύμφωνα με την οποία :

Για όλους τους εργοδότες οικοδομικών και τεχνικών έργων, η προθεσμία υποβολής της μηνιαίας Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, αρχίζει την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της μισθολογικής περιόδου απασχόλησης στην οποία αναφέρεται και λήγει την τελευταία ημέρα του ίδιου μήνα ανεξαρτήτως αριθμού Μητρώου τους.
 
Με τις ίδιες διατάξεις ρητά ορίζεται ότι, ως ημ/νία υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης στον διαδικτυακό τόπο (web site) του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, η υποβολή Α.Π.Δ. οικοδομοτεχνικών έργων γίνεται μόνο στα Υποκαταστήματα ή Παραρτήματα του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. στα οποία είναι απογραμμένα τα έργα και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες πρόσθετες επιβαρύνσεις εισφορών (σύνταξη Π.Ε.Π.Ε.Ε.) κατά τα γνωστά (εγκ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. 54/04).

Προκειμένου να παρασχεθεί ο κατάλληλος χρόνος ενημέρωσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα και επειδή υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία αλλαγής του τρόπου πιστοποίησης στον διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. των εργοδοτών που εκτελούν οικοδομοτεχνικά έργα, αποφασίσθηκε όπως, η υποχρεωτική υποβολή Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους εργοδότες έχουν την υποχρέωση αυτή, να έχει εφαρμογή από απασχολήσεις μηνός Απριλίου 2010 και μετά.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Τις ημερομηνίες μπορείτε να τις βρείτε και στο ημερολόγιο της Civiltech.

Τροφοδοσία Rss 
Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα τώρα
Επισκέπτης
Μεταπήδηση στη Συζήτηση:  
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέα θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε θέματα σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ψηφοφορίες σε αυτή τη συζήτηση.
Δεν μπορείτε να ψηφίσετε σε αυτή τη συζήτηση.

Ειδοποίηση

Icon
Error